Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Különleges mákos tekercs puha kelt tésztából - Így hajtogasd, hogy mutatós legyen

Ezzel a kelt tésztával könnyű dolgozni, ám, ami a legfontosabb: a mákos tekercs nagyon finom.
A pihe-puha mákos tekercs tésztája ugyanaz, mint a népszerű briósé. Olyan régi családi recept szerint készül, ami már sokszor bizonyított. Mákkal gazdagon megtöltve minden várakozásodat felülmúlja. Nyugalom, a formázás is csak elsőre tűnik bonyolultnak. Sok kelt tésztához hasonlóan ez a süti is langyosan a legfinomabb.

Hozzávalók 4 darabhoz:


TÉSZTÁHOZ
50 dkg liszt
12 dkg cukor
5 dkg vaj
4 db tojássárgája
2.5 dl tej
2.5 dkg élesztő
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só

TÖLTELÉKHEZ
25 dkg mák
12 dkg cukor
1.5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor

TETEJÉRE
1 db tojás

Elkészítés:


A tejet langyosítsd meg, dobj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg felfut, azaz jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld át, add hozzá a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, a puha vajat, a vaníliás cukrot, a maradék cukrot és a sót. Dagaszd meg a tésztát. Akkor jó, amikor elválik az edény falától és a kezedtől. Letakarva, langyos helyen keleszd a duplájára körülbelül 45 perc alatt.

Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral, és fokozatosan öntsd hozzá a meleg tejet. Akkor jó, ha könnyen kenhető. 

Amikor a tészta megkel, borítsd enyhén lisztes felületre, gyúrd át, és oszd kettő-négy részre attól függően, hogy nagyobb vagy kisebb tekercset szeretnél-e készíteni. Az egyiket nyújtsd ki téglalap alakúra, illetve körülbelül fél centi vastagra. Kend meg a töltelék negyedével, de ügyelj arra, hogy a hosszanti szélén hagyj üresen körülbelül két centit. A hosszú oldala mentén szorosan tekerd fel úgy, mint a bejglit, majd az egyik végén három centit meghagyva, középen vágd ketté. A nyitott rétegeket kifelé fordítva fond össze úgy, mint a kalácsot, majd formázz belőle koszorút, és tedd a sütőpapírral bélelt tepsibe. A maradék tésztával is hasonlóan járj el. Kend le tojással, majd pihentesd 20 percig. Ezt követően előmelegített sütőben, 160 fokon süsd aranybarnára körülbelül 25 perc alatt. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések