A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Aztán az is lehet, hogy az ISIS fővezér, csak a háttérhatalom meséskönyvében létezik?

Múlt év májusában megsérült egy légicsapásban Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője – írja a CNN meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva. Forrásaik őrizetbe vett terroristák és menekültek vallomásai alapján azt állítják, hogy al-Bagdadi nagy valószínűség szerint az akkoriban még ostrom alatt álló szíriai Rakka városának közelében tartózkodott.
Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy a légicsapás kitől, az oroszoktól vagy az amerikaiaktól származott, ahogyan azt sem lehet tudni, hogy a terrorvezér volt a célpont, vagy őt csak „járulékos veszteségként” sikertült eltalálni. A jelentések szerint a férfi sérülései nem voltak életveszélyesek, de ahhoz elég súlyosnak bizonyultak, hogy hónapokra kiesett a napi munkából.

Emlékezetes, hogy éppen tavaly májusban az orosz védelmi minisztérium azt állította, egy rakkai légicsapással végeztek az Iszlám Állam vezetőjével. Az információt végül nem sikerült megerősíteni, a terroroszervezet azonban szeptemberben közzétett egy felvételt, amin állítólag al-Bagdadi hangja hallható. Az önjelölt „kalifa” mindig kényesen ügyelt arra, hogy rejtve maradjon. Egyetlen videófelvétel – egy 2014-es moszuli beszéde – létezik például, amelyen bizonyítottan ő szerepel.

Azóta már a terrorszervezet „fővárosa”, Rakka is elesett, és csupán néhány apró terület maradt az Iszlám Állam kezén. Al-Bagadi hollétéről viszont nem sokat tudni. A CNN hírszerzési informácókra hivatkozva azt írja, valószínűleg az iraki-szíriai határ gyéren lakott, sivatagos részein bujkálhat.

Hogy él-e vagy holt, az Iszlám Állam legyőzése után is fontos. A teroristák vezetőjének az elmúlt években már többször halálhírét keltették, ám úgy tűnik, eddig mindig megúszta. Emiatt Abu Bakr al-Bagdadi egy olyan jelképes figura, mint amilyen annak idején Oszama bin Láden volt – egy alak, akinek nevével „hadba lehet hívni” a terroristákat világszerte. Másrészt, ha esetleg sikerülne élve elfogni őt, bizonyára értékes információkat lehetne kicsikarni belőle.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések