Hozzávalók
25 dkg tarhonya
50 dkg tetszés szerinti zöldség (sárgarépa, karfiol, brokkoli, zöldborsó, padlizsán, kukorica, gomba, póréhagyma, cukkini...)
1 nagy vöröshagyma
1 paprika és 1 paradicsom vagy helyette 2 evőkanál lecsó
1 csapott evőkanál pirospaprika
1/4 kávéskanál őrölt kömény
csipetnyi őrölt bors
só, olaj
1/2 csokor petrezselyemzöld
A tálaláshoz
tejföl (elhagyható)
Elkészítés
1 evőkanál olajon kevergetve addig pirítjuk a tarhonyát, amíg ki nem fehéredik a tésztaszemek többsége. Fölöntjük háromszoros mennyiségű forró vízzel, sózzuk, lefedjük, és a legkisebb lángon lassan főzzük.
Közben apró kockákra vágjuk a hagymát, és állandóan kevergetve üvegesre pároljuk 1 evőkanál olajon. Megszórjuk az őrölt köménnyel és a borssal, átkeverjük, hozzáadjuk a pirospaprikát, és felöntjük 1/2 bögre vízzel. Beletesszük a paprikát, a paradicsomot (vagy a lecsót), a tisztított, darabolt zöldséget, és megpároljuk. Közben szükség esetén kevés vizet öntünk rá, amennyitől nem ég oda, de nem is ázik el a zöldség. Nem főzzük túl puhára: akkor jó, ha roppanós marad.
A szaftjával együtt a majdnem kész tarhonyához keverjük. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és további néhány percig együtt főzzük. (Legjobb 10 percre lefedve meleg sütőbe rakni.
A kész ételt meglocsolhatjuk tejföllel.
Tipp: tarhonya helyett rizzsel, barna rizzsel, hajdinával, bulgurral vagy kölessel is elkészíthető.
0 Megjegyzések