Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Zöldséges-gesztenyés pite

Hozzávalók


A zöldséges alaphoz
20 dkg hámozott egész gesztenye
50 dkg vegyes idényzöldség (nálam 10-10 dkg sárgarépa, petrezselyemgyökér, cékla, kelbimbó és sütőtök)
1 evőkanál ghí vagy vaj
2 dl tejszín
1 dl tej
1 kávéskanál só
3-4 friss kakukkfűág levelei vagy 1 kávéskanál szárított kakukkfű
1 teáskanál kukoricaliszt

A tésztához
12,5 dkg natúr gesztenye
7,5 dkg Graham-liszt
3 dkg ghí vagy vaj
csipet só
3-4 evőkanál tej

A kenéshez
1-2 evőkanál tej
4 db 3 dl-es hőálló kerámiaedény

Elkészítés


Gyorsan összedolgozzuk a tészta hozzávalóit, annyi folyadékot használva, amennyitől épp összeáll. Fóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe pihenni.

Meghámozzuk és kisebb falatnyi darabokra vágjuk a zöldséget. Vastag aljú edényben fölmelegítjük a ghít, majd kevergetve enyhén átpirítjuk benne a zöldséget és a gesztenyét. Felöntjük a tejszín meg a tej keverékével, és kis lángon, fedő alatt roppanós-puhára pároljuk (a gyökérzöldségeket érdemes ellenőrizni). Beleszórjuk a sót, a kakukkfüvet meg a kukoricalisztet, óvatosan összekeverjük, és megvárjuk, hogy besűrűsödjön.

Amíg a zöldség párolódik, 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és akkora darabokat vágunk ki belőle, mint a sütéshez használni kívánt edények szája. Csillag alakú kiszúróval kilyukasztjuk a közepüket. Szétosztjuk a zöldségragut a négy kerámiaformába, majd mindegyiket befedjük egy-egy tésztadarabbal, amelynek a szélét a forma oldalához igazítjuk. Összegyúrjuk a tészta kivágása és lyukasztása után megmaradt darabkákat, és tetszés szerinti díszítést készítünk belőle a piték tetejére. Végül megkenjük őket tejjel. Tepsin a hideg sütőbe rakjuk. 180 fokra kapcsoljuk a sütőt, és 30 perc alatt megsütjük a pitét. Akkor kész, amikor pirul a tészta, és a lyuknál látszik, hogy alatta forr a szósz. Pár percig pihentetjük, majd a sütőformában tálaljuk.

Tipp: ha nincsenek egyadagos méretű hőálló edényeink, akkor kb. 1,5 literes mély tálban egyben is megsüthet-jük. Akár előző nap is összeállíthatjuk. Ebben az esetben felhasználásig tároljuk a hűtőben, és feltétlenül hideg sütőben kezdjük a sütést, nehogy elpattanjon az edény.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések