Ha ettél már finomat...
Szalagos fánkot, kitudja miért minden évben csak farsang környékén sütöttünk, tarkedlit viszont egész évben. Mivel gyorsan elkészült, így egy leves mellé gyakori vendég volt, finom sárgabaracklekvárral tálalva.
Én a búzalisztet és kukoricalisztet fele-fele arányban kevertem (szerintem így még finomabb!), de természetesen csak búzaliszttel is készíthetjük.
Hozzávalók:
20 dkg kukoricaliszt
20 dkg búzaliszt
2,5 dkg élesztő
2 db tojás
3 dl tej
2 dkg cukor
csipet só
az áfonyás-mazsolás szószhoz:
10 dkg vörös áfonya
10 dkg mazsola
2-3 ek méz
1 csomag vaníliás cukor
3 dl vörösbor
őrölt fahéj
reszelt narancshéj (el is hagyható)
1 teáskanál kukoricakeményítő
0,5 dl víz
Elkészítés:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
Egy tálba beletesszük a kétféle lisztet, a csipet sót, majd összekeverjük. A közepébe mélyedést formálunk, beleöntjük a villával kissé felvert tojásokat. Ezután hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és a maradék langyos tejet, majd fakanállal sűrű palacsinta tésztává keverjük. (Tipp: Lazább lesz a tésztája, ha a felvert tojásfehérjét a végén keverjük hozzá.)
Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten, 15-20 percig kelesztjük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd kanállal kis halmokat kanalazunk bele a tésztából. (Akinek van tarkedlisütője, vagy tükörtojássütője, az abban is megsütheti.)
Pár perc alatt a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre kiszedjük.
A szószhoz egy serpenyőbe tesszük az áfonyát és a mazsolát, majd felöntjük a borral, és ízlés szerint ízesítjük. Ezután kiforraljuk, majd a hőfokot mérsékelve, kb. 5 percig főzzük. (Ha szükséges még utánaízesítjük.)
A kukoricakeményítőt simára keverjük a vízzel, majd a forrásban lévő gyümölcsökhöz öntjük. Kevergetve 1-2 perc alatt besűrítjük. (Főzni már nem kell!)
Tálaláskor a fánkokat ízlés szerint porcukorral megszórjuk, majd az áfonyás-mazsolás szósszal kínáljuk.
0 Megjegyzések