Sokak kedvenc olasz édessége házilag is elkészíthető, és bár teljes odafigyelést és egy féldélutánt igényel, a végeredményért mindenképpen megéri kipróbálni.
Hozzávalók / 5 adag
hozzávalók a tésztához
2 dl víz
125 ml tej
1 ek cukor
1 csipet só
90 g vaj
15 dkg finomliszt
4 db tojás
hozzávalók a csokoládészószhoz
18 dkg étcsokoládé
1 ek vaj
1.5 dl habtejszín
hozzávalók a kávéhabhoz
2.5 dl habtejszín
1 ek sűrű feketekávé
2 ek porcukor
Elkészítés
tészta elkészítése
Egy nyeles lábasba öntjük a vizet, illetve a tejet, hozzáadjuk a cukrot és a csipet sót, és melegíteni kezdjük. Ha már elég meleg, hozzáadjuk a vajat, és gyakori kevergetés mellett felforraljuk.
Amint felforrt, elzárjuk vagy takarékra vesszük alatta a lángot, és hozzáadjuk a lisztet. Folyamatosan, intenzíven keverjük, amíg a tészta egy nagy gombóccá válik, az edény falán pedig hajszálvékony tésztaréteg jelenik meg.
Ha eddig nem tettük volna meg, ekkor mindenképpen lehúzzuk a tűzről az edényt, és egy pár percet hűlni hagyjuk a tésztát, majd egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat - ez komoly izommunkát igényel.
A tésztát habzsákba töltjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire diónál kicsit nagyobb adagokat nyomunk belőle. A gombócok tetejét vizes ujjal elegyengetjük - így nem csak a formája lesz szebb, de nem is fog odaégni.
200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és nagyjából 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Amikor már késznek ítéljük a fánkokat, visszavesszük takarékra a sütőt (kb. 50-70°C-ra), az ajtaját pedig egy fakanál segítségével résnyire kinyitjuk. Így szárítjuk 10-15 percet, hogy ne essenek össze a gombócok.
csokoládészósz elkészítése
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat és a habtejszínt, és addig keverjük, amíg egynemű lesz, ekkor félretesszük hűlni.
kávéhab elkészítése és az összeállítás
A tejszínhez adjuk a sűrű kávét (2-3 teáskanálnyi meleg vízben keverjünk el 2 teáskanál instant kávéport), valamint a porcukrot, és habbá verjük. A kész kávéhabot habzsákba töltjük.
A profiterol fánkok alját késsel kilyukasztjuk, és beléjük töltjük a kávéhabot.
Tálaláskor leöntjük a csokoládészósszal, és pirított mandulapehellyel szórjuk meg.
0 Megjegyzések