A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Dezső János


Ügyvezető - Hajdúszoboszló


Debrecenben született 1952. április 5-én. Szülei kisgazdálkodók voltak, így természetes, hogy a három testvér közül legidősebbként ő is hamar kivette részét az akkori szokásos családi munkamegosztásból. Már gyermekkorában felismerte, hogy a gépi munka könnyebb és hatékonyabb a manuálisnál, így figyelme is fokozatosan a gépek világa felé fordult. Szülei toleránsan, az általuk jónak ítélt keretek között nevelték, amelyben a tanulásra ösztönzés mellett viszonylag hamar teret kapott a sportolás lehetősége is. A labdarúgás mellett a kézilabda és az atlétika is vonzotta, s ezekben kisebb-nagyobb sikereket is elért. A Landler Jenő Szakközépiskolában módja volt a gyakorlat szintjén is közelebb kerülni a gépekhez. Egyre inkább az foglalkoztatta, hogyan lehet összerakni azokat, hogy lehet teljesítményüket növelni. Érettségi után még két évig tanuló maradt, s a már megszerzett technikusminősítő vizsga birtokában próbálkozott az egyetemre bejutni. Mivel egy ponttal elmaradt a felvételi ponthatártól, a további felkészülés idejére munkát vállalt. A Debreceni Petőfi Téeszben két, a Hajdú-Bihar Megyei Vendéglátóipari Vállalatnál három évig dolgozott szerelőként – az utóbbiban hűtőgépekre specializálódott –, s közben egyre inkább a gyakorlati munka mellett kötelezte el magát. Felsőfokú tanulmányait is munka mellett folytatta: a Miskolci Egyetem Ipari Automatizálási Kara mérés és automatizálási szakán szerzett üzemmérnöki diplomát.

1974-től 2000-ig a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Rt.-nél állt alkalmazásban. A Szervizcentrumban kezdte, hamarosan csoportvezető lett, majd a főmérnök felkérésére egy hidraulikaműhely létrehozására kapott megbízást. Jól érezte magát a KITE-nél. Ambiciózus, hasonló képzettségű fiatalok között dolgozott, akik igyekeztek mindig jobbat kihozni magukból. Ezt a törekvésüket jól szolgálták a továbbképzések, s motivációs tényezőkként a nemzetközi tapasztalatokra rálátás is. Egyre inkább inspirációt érzett a német és az angol nyelv elsajátítására, amelyeknek azóta is nagy hasznát veszi. Dezső János szerette az ott előforduló sokféleséget és egyre inkább elmerült a hidraulika, a pneumatika és a tranzisztorok világában. A hidraulikával való foglalkozás hivatásává és hobbijává is vált.

Időközben osztályvezetővé, illetve javítási üzletágvezetővé nevezték ki. E tevékenysége során, amely 12 évet ölelt fel, 55 alkalmazott tevékenységéért felelt. A 2000. év nemcsak a KITE ezen üzletágában hozott változásokat. Dezső János is választás előtt állt: vagy elfogadja valamelyik külföldi cég magas jövedelemmel kecsegtető állásajánlatát, vagy saját magára számítva folytatja tovább a már megszeretett tevékenységeket. Az utóbbit választotta, s a DanFoss képviseletére vállalkozva alapított céget. Telephelyet Hajdúszoboszlón vásárolt és épített, s innen irányította a hidraulikával kapcsolatos megrendeléseket, biztosította a DanFoss szervizüzemi hátterét. Ahogy túljutott a kezdeti nehézségeken, egy budapesti iroda működtetésével tette könnyebbé egyre bővülő kapcsolatainak gondozását.

A képviseletből hamarosan kizárólagos képviselet lett: ma a világ legnagyobb mobil hidraulikagyártója a Sauer-DanFoss, amely hazánkban a Dezső János vezette Bomas Kft.-n keresztül felel meg a nemzetközi szintű elvárásoknak. Korszerű javítóműhellyel, immár két próbapaddal, jelentős raktárkészlettel, 24 órás szerelői ügyelettel áll most már nemcsak a mezőgazdaság, hanem más fontos alkalmazási területek rendelkezésére (speciális ipari présgépek, vegyipari és gyógyszeripari technológiák, repülőtéri kiszolgálóegységek, robotok, daruk stb.) Menet közben újabb cégek képviseletére is megbízást kapott (Kawasaki, Reggiana-Reduttori, Hidrocontrol, PZB, MP Filter stb.) Az olajos hidraulika mellett egyre nagyobb részarányban van jelen tevékenységükben a pneumatika. A képviselet mellett feladatkörükbe tartozik a kereskedelem lebonyolítása, a műszaki szolgáltatások teljes körű biztosítása a tervezéstől akár a robbanásbiztos technológia telepítéséig. Dezső János elégedett ember: azt csinálja, amit nagyon szeret. Cégénél újabb műszaki fejlesztéseket tervez, s egy web-áruház létrehozásán is munkálkodik. Úgy szervezi cége tevékenységét, működése feltételeit, úgy motiválja dolgozóit, hogy a Bomas Kft. újabb hazai és nemzetközi kihívásokra is felkészülten tegyen minél magasabb színvonalon eleget vevőik igényeinek kielégítésére, miközben fokozatosan a hosszabb távú célok irányába halad.

Sokat dolgozik, s amikor feszültséget érez, akkor nagyokat gyalogol (a jó ötletek ekkor születnek). A gyaloglócipő poggyásza része gyakori külföldi útjain is. Hálás feleségének, Borbély Emma rajztanárnak, hogy stabil hátteret biztosít munkájához. Két felnőtt gyermekük életútját kísérik figyelemmel: Boglárka a Gazdasági Minisztérium közgazdásza, János II. éves programozó matematikus egyetemi hallgató (már gyakorta kap tervezői részfeladatokat édesapjától).

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések