Ha ilyen arányokkal dolgozol, a lekváros gombócok tökéletesek lesznek, és a tészta sem repedezik meg.
A lekváros gombóc kiállta az idők próbáját, hisz generációk óta a legtöbb családban ugyanúgy készül. Ha sok tört krumpli marad az előző napról, bátran használd fel a tésztába. Előnye, hogy nem kell pihentetni, mielőtt elkezdesz gombócokat formázni. Ezt a mennyiséget több részletben tudod csak kifőzni.
Hozzávalók 16 darabhoz:
70 dkg főtt krumpli
30 dkg búzaliszt
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg kemény lekvár
2 evőkanál étolaj
1 db tojás
só
Elkészítés:
A meghámozott krumplit kockázd fel, majd sós vízben főzd puhára 20 perc alatt. Még melegen törd meg. Tedd hozzá a sót, a tojást, és adj hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. Fontos, hogy a tészta rugalmas legyen. Rakd át lisztezett felületre, majd nyújtsd ki fél centi vékonyra. Vágj belőle körülbelül 10x10 centis négyzeteket, és mindegyik közepére rakj lekvárt. A tészta négy sarkát összefogva formálj gombócokat. Ügyelj arra, hogy ne szakadjon szét, vagy ne lyukadjon ki.
Tedd a gombócokat forrásban lévő, sós vízbe. Ha feljönnek a víz tetejére, főzd még egy-két percig. Szűrd le, pakold át az olajon megpirított zsemlemorzsába, majd forgasd meg benne a gombócokat. Tálaláskor szórd meg porcukorral!
0 Megjegyzések