A Die Welt szerint fokozódik a rendőrök elleni erősz@k Németországban

Előbb-utóbb Németország is megtapasztalhatja az egyes svéd- és franciaországi elővárosokban uralkodó állapotokat, ahogy azt a rendőrökkel szembeni szilveszter éjszakai erősz@k fokozódásából sejteni lehet – írta kommentárjában kedden a Die Welt című országos német napilap. Hozzátették, ha az állami erősz@kmonopólium meginog, azzal a társadalmi együttélés egyik alapja rendül meg.
Egyes svéd városok peremkerületeiben a bűnbandák írják a játékszabályokat, a rendőrök pedig hívatlan vendégnek számítanak, akiket kövekkel és Molotov-koktélokkal fogadnak, sőt álarcos banditák még az autóikat is eltulajdonítják – ecsetelte a helyzetet Rainer Haubrich, a Die Welt kommentátora.
Svédországban mintegy 50 úgynevezett no-go zóna van, ahová nemcsak a rendőrök, de a tűzoltók és mentők sem mernek belépni. A kialakult helyzet miatt naponta átlagosan három rendőr hagyja ott hivatását, különösen a 40 év alattiak
– írta a lap.

A francia metropoliszok külvárosaiban a rendőrség már képtelen szembeszegülni a brutális bűnözéssel és a mindennapos erősz@kkal. La Grande Borne-ban, Párizs déli kerületében benzinespalackot dobtak két rendőrautóra, és a benne ülőket megpróbálták megakadályozni, hogy kiszálljanak a kocsiból.
Ezután a rendőrök egész Franciaországban sztrájkoltak, jobb felszerelést, létszámnövelést és mindenekelőtt az igazságszolgáltatás szigorúbb fellépését követelték
– tette hozzá az újság.
Idáig még nem jutottunk. De a szilveszter éjszakai németországi eseményekről szóló rendőrségi beszámolók azt sejtetik, úton vagyunk afelé, hogy a jövőben hasonló drámai szalagcímek jelenjenek meg rólunk is
– írta a Die Welt cikkének szerzője.

A berlini tűzoltóság arról számolt be, hogy súlyos támadások érték az embereiket és gépkocsijaikat, még arra is volt példa, hogy a fegyverrel fenyegették őket. A szilvesztert megelőző napon egy férfi petárdákkal támadt berlini rendőrökre. Lipcsében számos rendbontó kövekkel, üvegekkel és petárdákkal dobálta a rendőröket. Stuttgartban hasonló módon akadályozták munkájukban a rendőröket és a tűzoltókat, többen megsérültek.
Nem elszigetelt esetekről van szó, az események láncolatot alkotnak
– írta a szerző. Az utóbbi időben többször előfordult, hogy rutinellenőrzések vagy őrizetbe vételek során összeverődött a rokonság, és rátámadt az eljáró hatóságra. Ha valaki mindezt elszigetelt eseményeknek vagy “protesztfolklórnak” tekinti, nem ismeri fel a veszélyt.
Mert ha az állami erősz@kmonopólium meginog, azzal a társadalmi együttélés egyik alapja rendül meg
– figyelmeztetett a Die Welt újságírója.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések