Ausztriában tanultam a receptet, tipikus karácsonyi édesség. Lehet kicsit macerásnak tűnik, de abszolút megéri elkészíteni!
Hozzávalók / 6 adag
tészta
100 g vaj (50-50 g vaj-margarin arányban is mehet)
85 g cukor
2 db tojássárgája
200 g finomliszt
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
karamelles réteg
125 g cukor
125 g vaj
50 g méz
300 g mandulapehely (lehet vegyesen is, aprított, vágott, pehely)
egyéb
100 g sárgabaracklekvár
200 g csokoládé
Elkészítés
A tésztához a vajat a cukorral kihabosítjuk, utána beledolgozzuk a tojássárgákat, majd végül a lisztet, sót és vaníliás cukrot. A tésztát folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük minimum fél órára, de inkább egy éjszakára.
A karamellhez összemelegítjük a 125 g cukort, 125 g vajat és mézet. Amikor már fehéren habzik, lehúzzuk a tűzhelyről, és belekeverjük a 300 g mandulát (akár törökmogyoróval is csinálhatjuk). Félretesszük.
A tésztát 25x30cm-es méretre nyújtjuk, majd megkenjük lekvárral.
Ráhalmozzuk a karamelles mandulát, majd előmelegített sütőbe toljuk 30 percre. 175°C légkeveréses fokozat. Amikor szép aranybarna kivesszük, hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt, háromszögekre vágjuk a süteményt, majd minden sarkát felolvasztott csokoládéba mártjuk. Én csak a sarkát szoktam, de akár lehet az egész oldalát csokiba

0 Megjegyzések