Mindig azon tűnődtem, hogy miért csak a karácsonyi sütik formája lehet angyal, csillag vagy fenyőfa alakú, ha közelednek az ünnepek. Éppen ezért most egy olyan receptet hoztam Nektek, ahol a köret kap díszes köntöst, így egy főétel is az asztal dísze lehet a karácsonyi vacsorák alkalmával.
Hozzávalók
125 g kukoricadara
tej 4:1 arányban a kukoricadarához képest
2 ek. vaj
só ízlés szerint
kis marék reszelt parmezán
díszítésnek parmezán forgács
olíva olaj (kisütéshez)
Elkészítés
1. A vizet, a sóval és egy evőkanálnyi kukoricadarával felforraljuk (ezzel megelőzhető a csomósodás). Mérsékeljük a lángot és a többi kukoricadarát lassan beleöntjük a gyöngyöző vízbe. 35-40 percig főzzük, folyamatos kevergetés mellett. Ahogy sűrűsödik a polenta, egyre nehezebb keverni. Ha kész, levesszük a tűzről. Végül belekeverjük a vajat, majd a reszelt parmezánt is. Ízlés szerint sózzuk.
2. Egy 15x20 cm-es (vagy hasonló méretű) tepsibe, vagy tálba (akár műanyag edénybe) beleöntjük a forró kását. Néhány percig eltart, míg a polenta elnyeri végső állagát. Ekkor letakarva 2 órán keresztül a hűtőben pihentetjük. Amikor lehűlt, vegyük ki a tárolóból és vágjunk csillagformákat a masszából. Lehet így is fogyasztani, vagy olajban kisütni. Mielőtt azonban az olajban kisütjük, mindenképp itassuk fel papírral a felesleges nedvességet róla. Forró olajba beletesszük a polenta kockákat és 3-3 percig pirítjuk mindkét oldalát.
Tipp:
Tálaláskor parmezán sajtot forgácsolunk a tetejére és koktél paradicsommal díszítjük. Bazsalikomlevéllel tálaljuk.
0 Megjegyzések