Gluténmentes, laktózmentes és cukormentes kényeztetés.
Hozzávalók 12 szelethez:
3 tojás
3 dkg eritritol vagy xilit
20 dkg darált mák
fél tk. szódabikarbóna
2 ek. kukoricakeményítő
3 ek. kókuszolaj
1 citrom leve és héja
1 tk. fahéj
50 dkg alma (reszelt)
A habcsókhoz:
4 tojásfehérje
4 ek. eritritol
1 tk. citromlé
1 csipet só
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra légkeveréses módban. Az almát meghámozzuk, nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk a citrom levével és összekeverjük a fahéjjal, állni hagyjuk.
A tojásokat az eritrotollal krémesre-világosra verjük. Hozzákeverjük a darált mákot, a szódabikarbónát,a keményítőt, a kókuszolajat, a citrom héját és a reszelt alma felét.
A kapcsos tortaformát (24 cm) kibéleljük sütőpapírral (célszerű a formát előtte kicsit kivajazni, így könnyebben tudjuk odatapasztani a sütőpapírt, és biztosan a helyén is marad). A formába majd beleegyengetjük a masszát. Ráegyengetjük a reszelt alma másik felét, és 40 percig sütjük.
A tojásfehérjéket a citromlével és a csipet sóval felverjük, majd mikor kezd megszilárdulni, kanalanként adagoljuk hozzá az eritritolt, és addig verjük, amíg kis csúcsok meg nem jelennek a habban. Ne verjük túl, arra vigyázzunk! (Ha oldalra fordítjuk a tálat, a hab csak lassan vagy egyáltalán nem csúszik ki belőle - ekkor jó.)
Ha lejárt a 40 perc sütési idő, a sütőt átkapcsoljuk alsó sütésre és 175 °C-ra (ez fontos, hogy ne égjen meg a habcsókunk). Rákenjük a tojáshabot a sütire, és további 15 percig sütjük így. A tojáshab kicsit megbarnul rajta, főleg a kis csúcsok, és a sütemény is tud még alulról sülni egy picit.
0 Megjegyzések