Salátához, grillezett zöldségekhez, de akár főzelékekhez is kipróbálhatod.
Honnan ismerszik meg a valódi falafel? Leginkább a ropogós külsőről és a puha, fűszeres belsőről. A falafelt hazájában, a Közel-Keleten bő olajban készítik, de akkor sincs gond, ha kevésbé szereted az olajos étkeket, ugyanis kisütheted sütőben is. A legfontosabb, hogy konzerv helyett száraz csicseriborsóból készítsd, amit nem kell megfőzni, csak áztatni és ledarálni.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg csicseriborsó (száraz)
4 gerezd fokhagyma
késhegynyi sütőpor
mokkáskanál fűszersó
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál étolaj
só
bors
2 evőkanál petrezselyem (morzsolt)
2 evőkanál apróra vágott koriander
1 kávéskanál chili
1 kávéskanál római kömény
Elkészítés:
A csicseriborsót alaposan mosd meg, és áztasd be legalább 12 órára, de még jobb, ha egy teljes napig állni hagyod. Ha ezzel megvagy, vágd apróra a vöröshagymát, fokhagymanyomóval zúzd össze a fokhagymagerezdeket, majd turmixold össze a csicseriborsóval, a sütőporral, az olajjal és a fűszerekkel.
Nedves kézzel formázz belőle diónyi gombócokat, forró olajban süsd őket aranybarnára, végül csepegtesd le. Ha pedig inkább sütőben sütnéd, helyezd a golyókat egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és légkeveréses sütőben, 180 fokon, nagyjból 20 percig süsd, amíg el nem kezd pirulni. Az elkészült falafelt hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatod.
0 Megjegyzések