Glutén- és laktózmentes csábítás.
Hozzávalók 2 rúdhoz:
A tésztához:
2,5 dkg friss élesztő
fél dl laktózmentes tej
30 dkg gluténmentes süteményliszt
10 dkg gluténmentes kenyérliszt
4 dkg rizsliszt
6 dkg kukoricaliszt
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg laktózmentes vaj
3 tojássárgája
1-2 ek laktózmentes tejföl
1 bioi citrom reszelt héja
A mandulás töltelékhez:
25 dkg darált mandula
10 dkg porcukor
1,5 víz
A kókuszos-áfonyás töltelékhez:
2 tojásfehérje
15 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor
5 dkg aszalt áfonya
A kenéshez: 1 tojás
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben csipetnyi cukorral megfuttatjuk. A liszteket, a porcukrot és a vaníliás cukrot szárazon összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztős tejet, a laktózmentes tejfölt és a reszelt citromhéjat. Ha nem elég lágy, még adjunk hozzá kevés tejfölt. A tésztát csak akkor tudjuk feltekerni, ha nem lesz túl kemény. (A kész tészta a felhasznált speciális lisztek miatt addig is keményedik, amíg pihentetjük.) Rizsliszttel megszórva legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük a tésztát.
Ezalatt a mandulás töltelék hozzávalóit összekeverjük. A kókuszos töltelékhez a fehérjét felverjük, és a többi hozzávalót belekeverjük.
A tésztát két részre osztjuk. Rizsliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk mindkét darabot. Az egyiket a mandulás, a másikat a kókuszos töltelékkel kenjük meg, és a hosszanti oldalánál kezdve óvatosan feltekerjük.
A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A tésztákat megkenjük 1 egész felvert tojással, majd 10 percnyi pihentetés után ismét átkenjük. Hosszú késsel alátámasztva vékonyan megvajazott sütőlapra helyezzük. A sütőben megsütjük kb. 50 perc alatt. Arra ügyeljünk, hogy ne süljön túl gyorsan, mert a teteje ugyan szép piros lesz, de belül nyers marad és leragad.
A kész bejglit csak fél nap, de inkább egy nap múlva lehet felszelni, mert különben törik. Éles, forró vízbe mártott késsel, óvatosan szeleteljük.
0 Megjegyzések