A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy áttörést jelentő tanulmány szerint a magnézium a megfelelő dózisban teljesen visszafordítja a depressziót

A magnéziumot már sokan ismerik, mint fontos tényezőt az egészség megőrzésében. Hozzájárul a nyugodt alváshoz, segíti az emésztés és enyhíti a székrekedést, az izomfájdalmakat és javítja a szív egészségét valamint a migrénes fejfájást. Egy meglepő tanulmány szerint azonban a kis dózisú magnézium bámulatos módon képes visszafordítani a depressziót.
Mi a magnézium és miért van szükségünk rá?

A magnézium az egyik legfontosabb elem az emberi szervezetben. Ez egy mikrotápanyag és ásványi anyag, amely több ezer biokémiai folyamatban vesz részt a szív- és érrendszeri, táplálkozási, endokrin és ízületi rendszerek megfelelő működésében, de furcsa módon létfontosságú a hangulatunk és a boldogságunk szintjének szabályozásában is. (1)

A Vermont Egyetem Larner Orvostudományi Kollégiumának kutatói egy áttörő tanulmány publikáltak a PLoS ONE tudományos folyóiratban, és azt találták, hogy mindössze 248 mg napi magnézium a depressziós tünetek teljes visszafordulását eredményezte a vizsgálati alanyok esetében. (2)

“Az új klinikai kutatási eredmények azt mutatják, hogy a magnézium hatásos a tünetek kezelésében, és biztonságosabb és olcsóbb, mint a vényköteles terápiák,” – jelentette a Science Daily. (3)

A kutatások azt bizonyítják, hogy szükségünk van a magnéziumra a depresszió elleni küzdelemben

Az ilyen jellegű kutatások a magnézium tekintetében nem újak, de úgy tűnik mindegyik megerősíti azt, amit a táplálék-egészségügyi szakemberek, egészségtrénerek és még néhány pszichológus is már évtizedek óta mond.

Egy másik tanulmány a következőket állítja a magnéziumról és a depresszióról:

“A szorongással kapcsolatos állapotok a leggyakoribb érzelmi rendellenességek, amelyek az általános populációban 15% feletti arányban fordulnak elő. A magnézium állapot összefüggésben van a szubjektív szorongással, ami azt a feltételezést eredményezi, hogy a magnézium kiegészítés enyhítheti a szorongásos tüneteket.” (4)

Egy másik tanulmány szerint:

“Az összes potenciális zavaró tényező beállítása után a nagyon alacsony magnéziumfelvétel és depresszió társulásának erőssége statisztikailag szignifikáns volt.” (5)

Egy újabb tanulmány pedig azt állítja, hogy napi 500 mg magnézium fogyasztása:

“… a magnézium hiányban szenvedő depressziós betegek 8 hetes tablettás kezelése után a depressziós állapot és a magnéziumszint javulásához vezetett.” (6)

Tehát, noha nem minden tanulmány egyezik meg a magnézium pontos mennyiségével kapcsolatban, amelyet naponta szükséges bevinni a szervezetbe a depresszió elleni küzdelem érdekében, több száz további tanulmány ismételten azt állítja, hogy az alacsony magnéziumszint hozzájárul a depresszióhoz. (7)

Miért vagyunk magnéziumhiányosak?

Kimerült termőföldek

Miért olyan sokan magnéziumhiányosak közülünk? Tény, hogy számos létfontosságú mikrotápanyagot és ásványi anyagot, amelyre szükségünk van, kiölték a talajból az ipari gazdálkodási gyakorlatokon keresztül, és a nem szerves, mérgező műtrágyák és növényvédőszerek alkalmazásával.

Túl sok cukor

Emellett túl sok cukrot eszünk. Véletlen egybeesés? A cukoripar évtizedek óta elrejti előlünk a cukor hatásait. Az egyik ilyen hatás az, hogy a cukor felemészti a magnézium tartalékainkat.

A finomított cukor a legtöbb vitamint és ásványi anyagot elpazarolja a szervezetben, főleg a B-vitamint, a káliumot, a magnéziumot, a cinket és a mangánt. A cukor emeli a szén-dioxid szintet a vérben, melynek következtében a bikarbonátokat veszi igénybe, melyek tárolják, és az ásványi anyagok, például a magnézium kimerülését okozza.

Stressz

A másik bűnös a stressz – mind a mentális, mind a fizikai stressz, amely az adrenalin folyamatos áramlásával van összefüggésben, ami gyorsan felhasználja a magnézium tartalékainkat. Az adrenalin befolyásolja a pulzusszámot, a vérnyomást, az érrendszeri összehúzódást és az izomösszehúzódásokat, amelyek mindegyike a magnézium folyamatos adagolását követeli meg a zavartalan működés érdekében, és mindenki kitalálhatja, hogy mi történne nélküle.

Ezen kívül a magnézium hozza létre a szerotonint, az egyik “boldogság hormont”, amely megakadályozza a depressziót. A stressz kevesebb szerotonin keletkezését eredményezi, és helyettesíti kortizollal és más stressz hormonokkal. A stressz és a depresszió elválaszthatatlanul kapcsolódnak egymáshoz. Megfelelő mennyiségű magnézium nélkül nincs esélyünk a depresszió elleni küzdelemben.

A magnézium méregtelenítő szerepe

A magnézium egy erős méregtelenítő. Mindent eltávolít a szervezetünkből, kezdve a nehézfémektől a glifozátig és egyéb növényvédőszerekig, valamint több ezer környezeti és anyagcsere mérget. Ha túlságosan toxikussá valik a szervezetünk a magnéziumhiány miatt, nagyobb valószínűséggel leszünk depressziósak, mivel az agy gyulladásba kerül, amit nem tud legyőzni.

Vajon csodálkozhatunk-e, hogy a következő további betegségektől szenvedünk a depresszió mellett, amelyek mindegyike összefüggésben van a magnéziumhiánnyal?

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: Hosszan tartó hasmenés, Crohn-betegség, felszívódási szindrómák, cöliákia, a belek egy részének műtéti eltávolítása és a sugárzás következtében kialakuló bélgyulladás mindegyike magnéziumhiányhoz vezethet.

Vese rendellenességek (magnézium pazarlás): A cukorbetegség és bizonyos vizelethajtók hosszú távú alkalmazása (lásd: gyógyszer kölcsönhatások) fokozott magnézium veszteséget okozhatnak a vizeleten keresztül. Több más gyógyszer is vese-magnézium pazarláshoz vezethet.

Krónikus alkoholizmus: A gyenge táplálékbevitel, a gyomor-bélrendszeri problémák és a magnézium vizeletürülése fokozhatja a magnézium kimerülését, amit az alkoholisták gyakran tapasztalnak.

Életkor: Számos tanulmány kimutatta, hogy az idősek viszonylag alacsony magnézium bevitellel rendelkeznek. A vékonybélben történő magnézium felszívódása az életkorral csökken, és a vizeletben a magnézium kiválasztása az életkorral növekszik, így az optimális alatti étrendi magnéziumbevitel növelheti az időskori magnéziumhiány kockázatát.

Mennyi magnéziumra van szükségünk és hogyan juthatunk hozzá?

Tehát mennyi magnéziumot kell fogyasztanunk? Az általános dózis ajánlások körülbelül 3 és 10 mg / testtömeg kg között mozognak. Kísérletezhetünk a magnézium kiegészítéssel, és pontosan megtudhatjuk, hogy mennyi kell.

Természetes magnézium forrásokat is fogyaszthatunk, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók meg, mint például:

- Spenót
- Répa
- Mandula
- Görög joghurt
- Fekete bab
- Avokádó
- Koriander
- Lazac
- Tökmagok
- Joghurt vagy kefír
- Füge
- Étcsokoládé
- Banán
- Kesudió
- Kecskesajt
- Articsóka

Továbbá a magnézium a klorofill központi molekulája – az úgynevezett “élet lámpása“, ezért minden olyan növényi alapú étel, amelyben sok a klorofill, szintén elősegíti a magnézium szintjének emelkedését a szervezetben a depresszió és a több tucat más betegség elleni küzdelem érdekében. (8)

(1) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27910808
(2) – http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0180067
(3) – https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170627152621.htm
(4) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452159/
(5) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25748766
(6) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28241991
(7) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=magnesium+and+depression
(8) – http://themindunleashed.com/2017/12/magnesium-in-right-doses-completely

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések