Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Dióhabos szelet - egyszerű sütemény, de az ünnepi asztalon is megállja a helyét

A két tésztalapra ízlés szerint tehetünk lekvárt, én bizony nem spóroltam ki, hogy jó szaftos legyen a sütemény.
A tésztalapokat sem kell külön-külön megsütni, csak vékonyra nyújtani, és már mehet is a tepsibe. Érdemes előző nap megsütni, így van ideje a süteménynek teljesen kihűlni, és szépen feltudjuk majd szeletelni. Száraz, hűvös helyen pár napig tárolhatjuk.

Hozzávalók:


35 dkg liszt (Nagyi titka)
15 dkg sertészsír
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojássárga (nagy)
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál holland kakaó
2-3 evőkanál tej (hideg)
csipet só
egy üveg ízlés szerinti lekvár a tésztalapok megkenéshez
(a tepsi 22x32 cm-es)

a dióhabhoz:
15 dkg darált dió
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
3 dkg kristálycukor
3 db tojásfehérje (nagy)
1 citrom reszelt héja és leve

Elkészítés:


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben adjunk hozzá annyi hideg tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Ezután osszuk el a tésztát két egyenlő részre, majd az egyikhez adjuk hozzá a kakaót, és gyúrjuk alaposan össze.

A kakaós tésztalapot lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi méretűre. (én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki, majd a papírral együtt átemeltem a tepsibe a tésztát)

A tepsit béleljük ki sütőpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) majd helyezzük bele a kinyújtott, kakaós tésztalapot.

Ezután vastagon kenjük meg a tésztát lekvárral, majd nyújtsuk ki a sárga tésztát, és helyezzük a lekvárra.

Ezután a maradék lekvárral szintén vastagon kenjük le a sárga tésztát is, majd kanalazzuk rá a dióhabot.

A darált diót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és citromlével.

A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá.

Ezután apránként, óvatosan keverjük össze a diós keverékkel, majd egyenletesen kanalazzuk rá a tepsiben lévő, lekvárral megkent tésztára.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen. (ha zsírozott, lisztezett tepsiben sütöttük, akkor a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni)

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. Előző nap is megsüthetjük, akkor lesz ideje teljesen kihűlni a süteménynek, és szépen feltudjuk majd szeletelni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések