Egyszerű recept, jól kombinálható pörköltekkel is, illetve könnyen vegánná változtatható. A zöldségalapot én nyár végén megszoktam főzni, és befőttesüvegben dunsztolom, így télen is bármikor elkészíthető.
Hozzávalók / 5 adag
Zöldségalap
0.5 db édesburgonya
1 kis db sárgarépa
1 nagy db paradicsom
1 kis db fehérrépa
0.5 kis db zeller
2 ek vaj
0.5 közepes db kápia paprika
1 teáskanál gyömbérpor
római kömény ízlés szerint
1 teáskanál kurkuma
fűszerpaprika ízlés szerint
1 közepes db vöröshagyma
5 dl víz (kb.)
Lencse
0.5 kg vöröslencse
1 kis db vöröshagyma
1 ek vaj
2 dl kókusztej (opcionális)
Feltét
2 ek vaj
2 teáskanál szezámolaj
3 kis db sárgarépa
3 teáskanál szezámmag
1 kis db vöröshagyma
Elkészítés
Zöldségalap
A zöldségeket feldaraboljuk, és vajon/kókuszzsíron megpároljuk a fűszerekkel együtt, majd kevés vízzel/zöldséglevessel (épp, hogy ellepje) felfőzzük, majd leturmixoljuk.
Lencse
Sós vízben kb. 10 perc alatt félpuhára főzzük a lencsét, majd leszűrjük.
Tetszőleges zsiradékon lepirítjuk a hagymát, majd jöhet rá a zöldségpép és a lencse. 10 perc alatt puhára fő a lencse, és tetszőlegesen 1 kis konzerv kókusztejet vagy tejszínt beleteszünk. (Ez akár el is hagyható, de selymesebbé teszi.)
Feltét
Zsiradékon megpároljuk a répát és hagymát, majd rárakjuk a szezámmagot, és lepirítjuk.
A főzelékre rászedve tálaljuk.
0 Megjegyzések