Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Puncskarika - egyik nagy kedvencünk

Finom, omlós tészta, csodás töltelékkel.
A linzerekkel ellentétben itt a lapok megsütése után kell a forró tésztát kiszúrni, majd a leeső darabok felhasználásával elkészíteni a tölteléket. Ezt a süteményt már pár nappal az ünnepek előtt megsüthetjük, majd hűvös helyen tároljuk. A tészta így is finom omlós marad, a töltelék ízei pedig jól összeérnek.

Hozzávalók:


a tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
18 dkg zsír (vagy 20 dkg vaj)
1 csomag sütőpor
2 db tojás (nagy)
1 dl tejföl
a töltelékhez: visszamaradt tésztadarabok20 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg csokoládé (60%-os)
4-5 evőkankál rum

Elkészítés:


A lisztet keverjük össze a sütőporral, a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a zsírt (v. a vajat) és az ujjainkkal morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt, és a villával kissé felvert tojás, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy lágyabb, de könnyen nyújtható tésztát kell kapni)

Ezután osszuk el a tésztát négy egyforma részre, majd formázzunk belőle gombócokat.

Helyezzük egy enyhén lisztezett sütőpapírra az egyik tésztagombócot, majd nyújtsuk ki vékonyra, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy gáztepsibe. (kb. 0,5 cm vékonyra nyújtsuk ki a tésztát)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 8-10 perc alatt, szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a forró tésztát, rögtön szúrjuk ki ízlés szerinti formával, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. (Gyorsan dolgozzunk a forró tésztával, mert ha kihűl, nagyon törik és már nem tudjuk kiszaggatni!)

Mindegyik tésztagombóccal így járjunk el. (Én két sütőpapírt használok a nyújtáshoz, így gyorsabban megy a sütés.)

Ebből a tésztamennyiségből kb. 40 karikát tudunk kiszaggatni.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

A vajat keverjük jó krémesre a porcukorral, és a vaníliás cukorral.

A kiszúrásnál visszamaradt tésztadarabokat morzsoljuk a kezünkkel össze, majd adjuk hozzá a cukros-vajas keverékhez.

Ezután adjuk hozzá a felolvasztott csokoládét, és ízlés szerint rumot, majd keverjük alaposan össze.

Az elkészült töltelékből tegyünk egy kiskanálnyit a tésztára, majd helyezzünk rá egy közepén kilyukasztott tésztát. Ezután óvatosan nyomjuk egy kicsit össze, majd helyezzük egy tálcára egymásmellé. (Érdemes előző nap megtölteni, mert így a tészta kellően puha, de mégis omlós lesz, és a töltelék ízei jól összeérnek.)

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a süteményt, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen több napig is tárolhatjuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések