A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Káprázatos diós, mákos bejgli karácsonyra!

A bejgli csodás finomság! A nagyi régi receptje, nekünk ez vált be!

Hozzávalók


Hozzávalók (4 rúdhoz) a tésztához
  • 60 dkg rétesliszt
  • 12 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál só
  • 25 dkg puha vaj
  • 2 tojás
  • 1-1,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő a töltelékhez
  • 40 dkg darált dió
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 40 dkg darált mák
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 30 dkg mazsola (elmaradhat) a tetejére
  • 1 nagy tojás

Elkészítése

A mazsolát megmossuk és meleg vízbe áztatjuk 10-15 percre, majd lecsöpögtetjük.
A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval. A puha vajat, az élesztőt, a tojásokat és 1 dl tejet a robotgép táljába tesszük. Hozzáadjuk a lisztet is, és a dagasztókarral összeállítjuk a tésztát. Ha nagyon kemény lenne, öntünk még hozzá 2-3 evőkanál tejet.
A tésztát letakarva állni hagyjuk 1 órán keresztül.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A vizet felmelegítjük a vajjal és a cukorral, belekeverjük a darált diót és az ízesítőket. Ha a töltelék nagyon kenődős lenne, akkor 2-3 evőkanál darált háztartási kekszet adunk még hozzá.
Ugyanígy elkészítjük a máktölteléket is. Mindkettőnek nagyon sűrűnek kell lennie.
A tésztát 4 részre osztjuk és egyenként 20 x 30 cm-es lapokra nyújtjuk.
A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta úgy, hogy körben kihagyunk egy 2 cm széles csíkot. Megszórjuk mazsolával, majd a két szélét picit behajtva feltekerjük.
Sütőpapíros tepsire tesszük a rudakat, egymástól kétujjnyi távolságra. Tojássárgával lekenjük, fél órán át állni hagyjuk meleg helyen.
Ezután tojásfehérjével is megkenjük, majd fél órán keresztül hűvös helyen pihentetjük.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A bejgliket hurkapálcával vagy hústűvel megszurkáljuk a tetején és az oldalán is, majd 25-30 perc alatt megsütjük őket.
A tepsin hagyjuk kihűlni, és csak közvetlenül tálalás előtt szeleteljük.
Egészségetekre

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések