A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így kényszerítették prostitúcióra a tiniket

A múlt héten a bíróságon kiderült, hogyan dolgoznak a gyerekkereskedők Magyarországon: egy budapesti klánt ítéltek el azért, mert legalább négy kamaszlányt futtattak. A fővárostól harminc kilométerre egy főút mentén milliókat fizettek a kuncsaftok a gyerekek testéért. Az ítélet indoklásából döbbenetes részletek derültek ki arról, hogy a stricik hogyan szerezték és törték be a tinédzsereket, akiktől aztán minden kínnal szerzett forintot elvettek. A Kékfény riportja.
Illusztráció. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Egy fővárosi stricicsapat várt az ítéletére múlt héten a bíróságon. Az egyik vádlott, a kigyúrt középkorú férfi F. András régi motoros. Beceneve a Kapitány, még a fiatalkorúak börtönében ragadt rá annak idején. Ő maga sem tagadja, legalább 30 éve prostituáltak futtatásából él. Két fia vádlott-társa: őket is tanítgatta a szakmára.

A vádlott a tárgyaláson azt mondta: erőszakot senki ellen nem követett el.

Pedig a vádirat szerint bevett munkamódszer volt a verés, a megalázás, fogva tartás, fajtalankodásra kényszerítés, sőt, konkrét nemi erőszak is történt.

Felsorolni is nehéz a bűncselekményeket: emberkereskedelem, gyermekprostitúció kihasználása, személyi szabadság megsértése, kerítés, kitartottság, szexuális erőszak. A vezér 12 évet kap, a többiek 7, 5-5 évet, a fiatalkorúak megússzák felfüggesztettel.

Mindennek megvolt az ára 

A klán elmúlt 10 évét vizsgálta a bíró, az ítéletből kiderül, hogyan dolgozott a banda, hogy a riválisokkal hogyan harcoltak: három csapat osztotta fel egymás között az egyes szakaszokat az ócsai úton. Minden méternek megvolt a maga erős gazdája. Napi 10 ezer forintért bérbe is adták a helyeket.

A helypénz felhalmozódott, ezután a lánnyal fizettek – mondta el Kemény Balázs, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt vizsgálója, a Kapitányék ellen nyomozó rendőr, aki az eljárás elején is nyilatkozott a Kékfénynek. Annak idején még tele volt örömlányokkal a környék, ma már nyomuk sincs. A csapat lecsukása után megváltozott minden.

A három banda rivalizált egymással, de a közös érdek miatt közösen működtettek egy riadóláncot. Az összes civil rendőrautó rendszámát ismerték. Mobilon értesítették egymást, ha gyanús kocsit láttak.

A stricik klasszikus feladatai közé tartozott, hogy védték a lányokat a rendőrségi ellenőrzésektől, az erőszakos ügyfelektől, és biztosították számukra a munkavégzést. Persze a védelem sincs ingyen.

Kapitány alapjáraton a lány bevételének felét vette el, vagy az egészet, de azért plusz-szolgáltatást nyújtott: szerelmeset játszott.

Nem számított a kor 

Hogy honnan szerezték a lányokat? Befűzték, vagy egyszerűen megvették őket. A vádirat nyolc pontból áll, de a valóságban ennél sokkal többen dolgoztak a brigádnak.

Egyiküket az Üllői úton szedte fel Kapitány. A nő ott strichelt, nem tudni, hogy magának, vagy más futtatónak kereste akkor a pénzt. A férfi azzal kábította, hogy jobb sora lesz nála, vigyáz rá, és csak a bevétel felét kéri cserébe. Az örömlány pedig beállt Kapitányhoz.

Eleinte valóban félpénzért, aztán jött a csábítás: a strici ígért neki fűt-fát, azt állította, szerelmes belé, a nő pedig bedőlt a trükknek, és ezt követően minden forintját leadta neki.

Aztán egyszer csak ellenkezni kezdett, ekkor pedig kegyetlen bosszút állt a férfi: elvitte egy motelbe, bezárta, ott ütötte-verte, halállal fenyegette, órákig sarokban térdepeltette, amíg a lány bocsánatot nem kért.

Kapitányt nem érdekelte a lányok kora sem, a vád szerint legalább négy tinit dolgoztatott.

Egyikük Niki, akit dabasi járőrök gyűjtötték be egyszer – a 16 éves lány az arcán szemmel láthatóan verésnyomok éktelenkedtek. A kamasz prostituált elárulta, hogy a Kapitány klánnak, a főnök 17 éves fiának hajt, és azért kapott tőle, mert nem akart kiállni az útra.

A nyomozó ma már nem beszélhet a konkrét esetről, ám korábban azt mondta, Niki egy vidéki faluban éhezett, s saját családjától szökött a fővárosba, ahol állami gondozásba került. Végül egy barátnője szervezte be, aki maga is szexmunkás volt.

Egy 16 éves lány még gyerek. Könnyű prédák ők, még naivak, hisznek a nagy szerelmi vallomásoknak. Befolyásolhatóak, zsarolhatóak, megfélemlíthetőek.

Könnyen bedőltek

Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő szerint az a gyerek, aki nem tapasztalta meg, hogy úgy szerethető, ahogy van, pillanatok alatt bedől valakinek, aki azt mondja neki, hogy szereti.

„És tudom, hogy te is szeretsz engem, csak rajtam kívül még szeretni kellene a Jóskát, a Pistit, a Bélát is, és hidd el, hogy minden jóra fordul” – fogalmazott Gyurkó Szilvia.

A gyermekjogi szakértő felnőtt prostituáltakkal készült mélyinterjúkra emlékeztetett korábban. Abból az derült ki, harmaduk 11 éves korában kezdte el a legősibb mesterséget. Kétharmadukat pedig rendszerint valamelyik családtagja szexuálisan zaklatta gyerekkorában, és ez a trauma kezeletlen maradt.

Ezért látszik úgy, hogy önként végeznek szexmunkát, vagy, hogy hagyják magukat kizsákmányolni. Ráadásul szorítja őket is a fogyasztói társadalom nyomása, ők is sikeresnek szeretnék érezni magukat. A sikert pedig olyan márkás ruhában, menő telefonban, jó bulikban mérik, amire nem nekik nem telik. 

A nyomorban sínylődők vannak a legnagyobb veszélyben

Az új Btk. új paragrafusa nevesítve, külön és a korábbitól jóval szigorúbban bünteti a gyermekprostitúció kihasználását. Azt, aki 18 év alattit futtat, és azt is, aki a szolgáltatásért fizet. Szakemberek szerint a nyomorban, szeretetlenségben sínylődő gyerekek vannak leginkább veszélyben.

Több esetben is kiderült, hogy stricik internetes közösségi oldalakon vadásszák ezeket a lányokat, felveszik velük a kapcsolatot, azt ígérik nekik, hogy elveszik feleségül. A lányok hisznek a mesének, de aztán gyorsan az út szélén találják magukat.

A nyomozó tapasztalata szerint a tini prostituáltak fele állami gondozott. Kapitányék is kifejezetten vadásztak az ilyen lányokra. J. Renátó volt a felhajtó, akinek apja régi ismerőse Kapitánynak, innen a kapcsolat. A tini strici intézetis kamaszlányokra állt rá. Az egyik hitt a szerelmében, abban is, hogy a szép közös jövőért dolgozni kell.

A klasszikus trükk

Renátó kirakta Kapitány útjára a lányt, a bevételen pedig osztoztak, legalábbis először. Aztán a vezér vérszemet kapott: az egyik fiával elcsábíttatta a kamaszt, és utána már nekik dolgozott. Ez is klasszikus strici-trükk: egymástól elveszik, elszeretik, megveszik a jól kereső alkalmazottakat. Renátó háborgott, de háborúzni nem mert a túlerővel szemben. Sőt, ezek után még egy másik állami gondozott lányt is beszervezett, azt remélte, alvállalkozóként most már dolgozhat Kapitánynál. A végén ugyanúgy járt, mint az előző lánnyal, őt is lenyúlták tőle.

Kapitány vett is lányokat. Egy tinit a nála helypénzért dolgozó pártól, egy másikat viszont a saját édesapjától. Az apa is vádlott volt, ám időközben meghalt.

Bedrogozzák, megverik és megerőszakolják őket

Az úton mindenki csak Eperkének nevezte a kislányt. Még csak 13 éves volt akkor – talán övé a legsanyarúbb sors. A gyakorlott futtató gyorsan betörte őt, drogoztatta, ütötte-verte, egyszer meg is erőszakolta.

A lány egy idő után megunta, hogy az úton kell állnia, így – szintén Ócsán – egy helypénzes stricivel meglépett. Vagy csak a lány tudja így, és valójában ismét eladták őt.

Az új főnök Csepel környékén, majd Üllőn dolgoztatta, ahonnan egy kliens szöktette meg: egy olyan strici, aki sok évtizedes karrier után állítólag megtért, és pusztán felebaráti szeretetből vigyázott rá.

Az évekig tartó gyötrés azonban megtörte Eperke testét-lelkét, a bíróság is csak a pszichiátrián tudta kihallgatni őt, mert a lány traumatizált állapotba került.

Orális szexre kényszerítette a rendőr

A traumát csak fokozta, hogy senkiben sem bízhat, az egyenruhásokban sem. Egyszer ugyanis begyűjtötték az utcáról, és egy rendőr orális szexre kényszerítette a fogdán.

A nyomozó azt tapasztalja, hogy az elmúlt években megduplázódott az ilyen eljárások száma. Jelenleg négy ügyben nyomoz.

Egy kamasz akár napi 100 ezer forintot is meg tud keresni az út szélén, a striciket pedig csak ez érdekli, az azonnali bevétel többet ér, mint a plusz börtönévek veszélye.

Ügyfél egyébként nincs a vádlottak között, és szinte reménytelen, hogy megtalálják őket. Még ha elő is kerülne valamelyik kliens, azt is bizonyítani kellene, hogy jól tudták, gyereklányok testéért fizettek - írja a hirado.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések