Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Házi kifli villámgyorsan! Egy óra múlva már eheted is a ropogósra sült péksüteményt

Ez a kifli annyira finom, és olyan egyszerű, hogy amióta szembe jött velem a neten a recept, már többször is megsütöttem.
Az egész művelet a hozzávalók kimérésétől, a sütőből kivett, frissen illatozó kifliig nem tart egy óránál tovább. Dagasztás után a tésztát nem kell keleszteni, csakis megformázni, és rövid ideig pihentetni, aztán már mehet is a sütőbe. Kb. 20 perc múlva pedig már vehetjük is ki a szép pirosra, ropogósra sült kifliket.

Hozzávalók 8 kiflihez:

* 35 dkg liszt (Nagyi titka)
* 2,5 dl tej (+ 2 evőkanál a lekenéshez)
* 2,5 dkg élesztő
* 2,5 dkg vaj (olvasztott)
* 1 teáskanál cukor
* 1 teáskanál só

Elkészítés:

A tejet langyosítsuk meg, majd a feléhez keverjük hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.

A maradék langyos tejet, keverjük össze az olvasztott vajjal, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk hozzá az élesztős-tejhez. Ezután pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (Megdagaszthatjuk kézzel, vagy egyszerűbben a robotgép dagasztó karjával.)

A megdagasztott tésztát ezután osszuk két egyenlő részre, majd pár pillanat alatt gyúrjuk mindegyiket gombóccá.

Az egyik tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kisebb kör alakúra, majd vágjuk 4 egyforma részre. Ezután egyesével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztacikkeket, amilyenre csak tudjuk.

A vékonyra kinyújtott tésztát ezután a szélesebb felénél kezdve, tekerjük fel, majd formázzuk meg a kiflit. (Mindegyik tésztával így járjunk el.)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megformázott kifliket.

Ezután kenjük le alaposan tejjel. Ízlés szerint ekkor még megszórhatjuk nagyobb szemű sóval, esetleg köménymaggal, szezámmaggal, mákkal......

Ezután szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, közben pedig melegítsük be a sütőt. (Alsó-felső sütésnél 200 fokra, légkeverésnél 160 fokra.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük szép pirosra a kifliket. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A kifli kívül ropogós, belül finom puha, foszlós. (Letakarva még másnap is nagyon finom, puha.)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések