Ez a kifli annyira finom, és olyan egyszerű, hogy amióta szembe jött velem a neten a recept, már többször is megsütöttem.
Az egész művelet a hozzávalók kimérésétől, a sütőből kivett, frissen illatozó kifliig nem tart egy óránál tovább. Dagasztás után a tésztát nem kell keleszteni, csakis megformázni, és rövid ideig pihentetni, aztán már mehet is a sütőbe. Kb. 20 perc múlva pedig már vehetjük is ki a szép pirosra, ropogósra sült kifliket.
Hozzávalók 8 kiflihez:
* 35 dkg liszt (Nagyi titka)
* 2,5 dl tej (+ 2 evőkanál a lekenéshez)
* 2,5 dkg élesztő
* 2,5 dkg vaj (olvasztott)
* 1 teáskanál cukor
* 1 teáskanál só
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg, majd a feléhez keverjük hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.
A maradék langyos tejet, keverjük össze az olvasztott vajjal, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.
A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk hozzá az élesztős-tejhez. Ezután pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (Megdagaszthatjuk kézzel, vagy egyszerűbben a robotgép dagasztó karjával.)
A megdagasztott tésztát ezután osszuk két egyenlő részre, majd pár pillanat alatt gyúrjuk mindegyiket gombóccá.
Az egyik tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kisebb kör alakúra, majd vágjuk 4 egyforma részre. Ezután egyesével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztacikkeket, amilyenre csak tudjuk.
A vékonyra kinyújtott tésztát ezután a szélesebb felénél kezdve, tekerjük fel, majd formázzuk meg a kiflit. (Mindegyik tésztával így járjunk el.)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megformázott kifliket.
Ezután kenjük le alaposan tejjel. Ízlés szerint ekkor még megszórhatjuk nagyobb szemű sóval, esetleg köménymaggal, szezámmaggal, mákkal......
Ezután szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, közben pedig melegítsük be a sütőt. (Alsó-felső sütésnél 200 fokra, légkeverésnél 160 fokra.)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük szép pirosra a kifliket. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A kifli kívül ropogós, belül finom puha, foszlós. (Letakarva még másnap is nagyon finom, puha.)
0 Megjegyzések