A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már Venezuela sem fogadja el az amerikai dollárt olajért cserébe – Az ország csatlakozik azokhoz az erőkhöz, melyek célja az olajdollár likvidálása

Venezuela bejelentette, hogy többé nem fogad el amerikai dollárt olajért cserébe azzal egy időben, hogy Oroszország és Kína létrehoz egy olyan rendszert, amely megkerüli az amerikai olajdollár egyeduralmát.
A legutóbbi lépés, amely aláássa az Egyesült Államok által fenntartott birodalmi világrendet, melyet az olajdollár révén tartanak fenn, mint a világ tartalék valutája, Venezuela bejelentése, hogy az ország többé nem fogad el amerikai dollárt a nyersolaj exportért cserébe, válasz a közelmúltbeli amerikai szankciókra. Erről a Wall Street Journal számolt be nem sokkal azt követően, hogy Maduro venezuelai elnök hivatalosan is megfenyegette az Egyesült Államokat a dollár elfogadásának megtagadásával. (1)

Múlt csütörtökön Nicolas Maduro elnök azt mondta, hogy ha az Egyesült Államok tovább folytatja a szankciókat, akkor Venezuela “megszabadítja” magát az amerikai dollártól.

“Venezuela új mechanizmust fog bevezetni a nemzetközi fizetések tekintetében és létrehoz egy valutakosarat, hogy megszabaduljunk a dollártól,” – mondta Maduro egy több órás beszéd során, melyet egy új jogalkotó “szuperstestület” előtt mondott, idézte őt a Reuters hírügynökség. (2)

Nem meglepő módon Maduro megjegyezte, hogy országa a BRICS országok felé tekint, és elkezdi használni a kínai jüant és az orosz rubelt – más valuták mellett -, hogy kikerülje az amerikai dollár fojtogatását.

“Ha a dollárral üldöznek bennünket, akkor használjuk az orosz rubelt, a jüant, a jent, az indiai rúpiát, az eurót,” – mondta Maduro.

Ahelyett, hogy diplomáciai úton működne együtt más nemzetekkel, az Egyesült Államok gyakran szankciókat alkalmaz, mint kényszerítő eszközt. Mivel a dollár a világ tartalék valutájaként elfogadott, szinte minden pénzügyi tranzakció dollárban történik. Ez a jelenség egy erős fegyvert ad az Egyesült Államok kezébe, melyet az amerikai irányelveket elutasító államok ellen fordítanak, és segítségével alátámasztják az Egyesült Államok által gyakorolt globális dominancia egypólusú modelljét.
A Wall Street Journal arról számolt be, hogy az Egyesült Államok szankcióinak kijátszása eszközeként Venezuela elmondta az olajkereskedőknek, hogy többé nem fognak fizetni vagy fizetést elfogadni dollárban, az új politikát ismerő emberek szerint.

“Az olajkereskedők, akik venezuelai nyersolajat exportálnak vagy olajtermékeket importálnak az országba, számlájukat euróra konvertálják.

A PdVSA néven ismert Petróleos de Venezuela SA állami olajvállalat azt mondta a privát közös vállalatai partnereinek, hogy nyissanak számlákat euróban, és alakítsák át a meglévő készpénzállományokat euróra, mondta egy projekt partner.

Az új fizetési politikát nyilvánosan nem jelentették be, de az Egyesült Államokban feketelistán található Tareck El Aissami venezuelai alelnök azt mondta pénteken: ‘A gazdasági blokád elleni küzdelem részeként lesz egy valutakosár, amely megszabadít minket a dollártól,’” – írta a Wall Street Journal.

Mivel Európa gyakran nem más, mint az Egyesült Államok vazallusa, nem lehetetlen elképzelni, hogy az amerikai öleb EU szankcionálhatja Venezuelát, ami valószínűleg megnyitja az utat a stratégiai orosz-kínai partnerség számára, hogy még erősebb globális gazdasági harcot vívjanak, mivel valószínűleg a jüant, a rubelt és az aranyat fogják használni a venezuelai olaj vásárlásához és eladásához.

Érdekes, hogy Venezuela – a világ legnagyobb bizonyított olajkészletével rendelkező országa – csak néhány nappal később tette a bejelentést, miután Kína és Oroszország bemutatta az olaj/jüan/arany tervet a BRICS legutóbbi éves konferenciáján. Ez a terv erősen aláásná az Egyesült Államok globális pénzügyi rendszer felett kiépített hegemón ellenőrzését. (3)

A BRICS konferencián Putyin egy geopolitikai/gazdasági bombát dobott le, amikor elhangzott részéről a “tisztességes többpólusú világ” fogalma. A “protekcionizmus és az új akadályok a globális kereskedelemben” című álláspontra helyezte a hangsúlyt – utalva arra, ahogy az Egyesült Államok működik birodalmának fenntartása érdekében.
“Oroszország osztja a BRICS-országok aggályait a globális pénzügyi és gazdasági struktúra tisztességtelenségét illetően, amely nem veszi kellőképpen figyelembe a feltörekvő gazdaságok növekvő súlyát. Készek vagyunk együttműködni partnereinkkel a nemzetközi pénzügyi szabályozási reformok előmozdítása és a korlátozott számú tartalék valuták túlzott dominanciájának leküzdése érdekében,” – mondta az orosz elnök. (4)

“A korlátozott számú tartalék valuták túlzott dominanciájának leküzdése érdekében” egyszerűen finom megfogalmazása annak, hogy a BRICS olyan rendszert hoz létre, amely megkerüli az amerikai dollárt azzal a céllal, hogy aláaknázza az Egyesült Államok által megfogalmazott egypólusú világ paradigmáját.

Ahogy előző cikkünkben hírt adtunk róla, Kína hamarosan határidős kőolaj szerződést indít, melyet jüanban számolnak el, ami teljes egészében átváltható aranyra.

Ez azt jelenti, hogy azok az országok, amelyek megtagadják az Egyesült Államok birodalmi akaratának teljesítését, azaz Oroszország, Irán stb, mostantól meg tudják kerülni az amerikai szankciókat azáltal, hogy az energiahordozók kereskedelme a saját pénznemükben vagy kínai jüanban történik – azzal a tudattal, hogy a jüan aranyra konvertálható, mint hozzáadott ösztönző / biztosítás / biztonság.

A jüan teljes egészében átkonvertálható lesz aranyra mind a sanghaji, mind a hongkongi tőzsdén. Jellemző, hogy a kőolaj ára a Brent vagy Nyugat Texas Középhatáridős ügyletekhez képest van meghatározva, mindkettő dollárban denominált.

“A globális olajjáték szabályai óhatatlanul megváltozhatnak,” – mondta Luke Gromen, az amerikai székhelyű FFTT makrogazdasági kutató cég alapítója. (5)

Lényegében Oroszország és Kína együtt dolgoznak az eurázsiai integráció új paradigmájának kialakításán, ami közvetlenül az amerikai stratégiai tanítással áll szemben, ami azt írja elő, hogy Oroszországnak és Kínának, az Egyesült Államok két legfontosabb geopolitikai riválisának soha nem szabad megengedni, hogy uralkodjon Eurázsiában.

Oroszország és Kína most új paradigmát teremt a világgazdaság számára, és megnyitja az utat a dollár globális léptékben történő megkerülése előtt, és Venezuela csak a kezdet.

Félreértés ne essék, a BRICS nem csak Eurázsia integrálására törekszik, hanem egy egészen új, többpólusú világgazdasági rendszer létrehozásán dolgozik, amely az államokat egyenlővé teszi, tekintet nélkül a globális teljesítményük nagyságára. (6)

(1) – https://www.wsj.com/articles/venezuela-stops-accepting-dollars-for-oil-payments-following
(2) – https://www.reuters.com/article/us-venezuela-forex/venezuelas-maduro-says-will-shun-u-s
(3) – http://www.zerohedge.com/news/2017-09-06/escobar-exposes-real-brics-bombshell-putin
(4) – http://en.kremlin.ru/events/president/news/55487
(5) – http://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/China-Readies-Yuan-Priced-Crude
(6) – http://thefreethoughtproject.com/venezuela-us-dollars-end-petrodollar/

Ne csak olvasd, add is tovább!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések