A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Balkánon több mint 10 ezer iszlamista áll ugrásra készen az európai bevetésre

Egy most nyilvánosságra hozott jelentés szerint Horvátország délkeleti szomszédságában jelenleg több mint 10 ezer szélsőséges nézeteket valló szalafista iszlámhívő tartózkodik néhány közösségbe és enklávéba tömörülve. A balkáni régióból jelenleg is rengetegen harcolnak az ISIS soraiban – írja a 888.
A több mint 40 oldalas, a 888 által feldolgozott beszámoló nagyrészt a terrorizmus veszélyeivel foglalkozik. Megállapítja, hogy Horvátországban stabil a biztonsági helyzet, a terrorizmus veszélye csekély, de a potenciális fenyegetettség fennáll.

A jelentés kifejtette, hogy Horvátország délkeleti szomszédjainál – ahol számos radikális iszlám közösség létezik – a támadások valószínűsége mérsékelt, míg a terrorista támadások lehetősége a nyugat-európai országokban továbbra is magas. A beszámoló nem tér ki arra, mely országokról van szó.

Az ügynökség szerint Horvátországban a szalafisták száma elenyésző, mindössze néhány tucat követőről van szó, akik nem uszítanak erőszakra. Ugyanakkor a radikális iszlám jelenléte a délkelet-európai országokban növeli a terrorista fenyegetettséget egész Délkelet-Európában – tették hozzá.
A horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség figyelmeztetett, hogy a régióban továbbra is emelkedett azoknak a száma, akik csatlakoznak az iraki és a szíriai harcokhoz. Közel ezer főről szól a jelentés, köztük hét horvát állampolgárról. Hat közülük kettős állampolgár, és soha nem élt Horvátország területén. Mindössze egy olyanról tudnak, aki a harcmezőkről tért haza.

A SOA továbbra is megpróbál minden részletet kideríteni Tomislav Salopek ügyével kapcsolatban. A horvát férfit 2015-ben Egyiptomban rabolták el, először váltságdíjat kértek érte, majd az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi csoportja fotót tett közzé a közösségi médiában a túsz lefejezéséről.

A balkáni térséggel foglalkozó nyugati katonai és polgári titkosszolgálati biztonságpolitikai elemzések szerint a szíriai háború kitörése óta az albán és koszovói albán maffiacsoportok a klasszikus drogcsempészeti és kereskedelmi tevékenységüket kiegészítették az ember- és fegyvercsempészettel.

Forrás: 888.hu; Vezető kép: dn.pt (Bosznia, Gornja Moaca.)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések