A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ha idegenek látogatják a Földet, mi lehet az oka, hogy nem vették fel velünk nyíltan a kapcsolatot?

Az emberek gyakran alábecsülik, hogy mennyivel lehetnek fejlettebbek az űrben utazó idegenek. Valószínűleg vannak olyan fajok, amelyek sokkal fejlettebbek, mint mi, ezért nem tudnánk felismerni létezésük bizonyítékait, és az ilyen bizonyítékok inkább a valóság természetének aspektusaként tűnnének fel számunkra.
Az univerzum elég idős ahhoz, hogy az idegen élet akár több milliárd évvel ezelőtt is elkezdődhessen.

A világegyetem 14 milliárd éves. Vita van arról, hogy az utóbbi időben mennyi nehéz elemnek kellett összeolvadnia, hogy lehetővé tegyék a sziklás bolygók kialakulását, amelyek az élethez szükséges elemeket hordozzák, ahogy ma ismerjük. Egyesek úgy vélik, hogy a sziklás bolygók az élet összetevőivel már 12 milliárd évvel ezelőtt is kialakulhattak, de vegyünk egy konzervatív számot, és egyezzünk meg egy 8 milliárd évvel ezelőtti időpontban.

Tehát már 8 milliárd évvel ezelőtt léteztek olyan bolygók a világegyetemben, amelyek támogatták az élet kialakulását. Bolygónk 4,6 milliárd évvel ezelőtt alakult ki. Még egy milliárd évig tartott, míg a felszíne annyira lehűlt, hogy létrejöhettek az élet kialakulásához szükséges feltételek. Amikor a körülmények megfelelővé váltak, az élet szinte azonnal megjelent bolygónkon 3,6 milliárd évvel ezelőtt.

Feltételezve, hogy a dolgok nagyjából ugyanúgy működnek más bolygókon, mint itt a Földön, ésszerűen azt a következtetést vonhatjuk le, hogy vannak olyan életet támogató bolygók, amelyek 3,4 milliárd évvel járnak előttünk. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan bolygók, amelyeken legalább annyival előbb alakult ki az élet, mint a Föld teljes életkora.

Az élet több milliárd éven keresztül olyan primitív formákban jelent meg, amelyek képtelenek voltak a fejlettebb életformák megértésére.

Most gondoljunk bele abba, hogy mennyire különbözőek az emberek az első életformákhoz képest, amelyek megjelentek bolygónkon. Feltételezve, hogy az evolúciós változás mértéke változatlan marad, az életformák egy 3,4 milliárd évvel korábban kialakult bolygón olyannyira különbözőek lehetnek, mint a mi bonyolultságunk szintje a legegyszerűbb baktériumokhoz képest.

A baktériumok teljesen képtelenek megérteni minket. Tény, hogy egyáltalán nem tudnak rólunk. Ugyanabban a térben élnek, mint mi, még a testünkben is élnek szimbiótákként, de teljesen képtelenek tudatában lenni annak, hogy mi létezünk. Vegyük például a hangyákat, amelyek sokkal bonyolultabbak, mint a baktériumok, és amelyeket mindössze 500 millió év evolúciós fejlődés választ el tőlünk. Ők is ugyanebben a térben élnek. Tevékenységünk hatással lehet rájuk.

Látnak bennünket, eszik azokat az ételeket, amelyeket a földre szórunk, mászkálnak az asztalaink körül, de nem igazán tudnak rólunk. Teljesen képtelenek megérteni azokat az üzeneteket, amelyeket megpróbálunk elküldeni nekik. Megértettük, hogy kémiai jeleket használnak a hangyák az egymással való kommunikációra, és képesek vagyunk irányítani őket stb. Így alapvetően mi emberek képesek vagyunk a hangyák nyelvén beszélni, de még mindig nem tudunk semmilyen fogalmat átadni nekik arról, hogy kik vagyunk, mert a hangyáknak hiányzik az agyuk, hogy ezt megértsék.

Tehát feltételezve, hogy az evolúciós fejlődés üteme durván állandó, az idegenek valószínűleg sokkal fejlettebbek lehetnek, ezért képtelenek lennénk megérteni őket még akkor is, ha ott élnénk velük együtt az “asztaluknál“. Még a nyelvünket is megtanulhatják, ahogy mi tesszük a hangyák esetében, de nem sok haszna lenne. Ez talán már önmagában is megmagyarázza, miért tűnik úgy, hogy egyetlen idegen intelligencia sem lépett kapcsolatba velünk. A különbség azonban még szélsőségesebb lehet, mint a biológiai evolúciós fejlődés által javasolt mérték.

A technológia megjelenésével a fejlődés üteme óriási mértékben megnőtt, így a bonyolultságbeli különbség még nagyobb lesz az elkövetkező néhány milliárd év alatt.

Körülbelül 40000 évvel ezelőtt az emberek elkezdték fejleszteni a technológiát. Az evolúciós fejlődéssel ellentétben, amelyet tegyük fel, hogy véletlen mutációk okoznak, a technológiai fejlődés irányított és szisztematikus eljárásokon keresztül halad előre. Ennek eredményeképpen a fejlődés üteme óriási mértékben felgyorsult.

A legtöbb ember valószínűleg ismeri a cargo-kultusz fogalmát. Azok számára, akik mégsem: cargo-kultuszok léteznek a Csendes-óceán távoli szigetein. A 2. Világháború idején az amerikai és a japán hadsereg bázisokat hozott létre egyes távoli szigeteken, amelyek alig vagy egyáltalán nem érintkeztek a fejlett civilizációkkal. Amikor a háború véget ért, a bázisokat elhagyták. A szigetek bennszülöttei olyan technológiákat láttak, amelyeket nem értettek. A lámpák és a repülőgépek mágikusnak tűntek számukra. Az ezen szigeteken élők közül néhányan olyan rítusokat alakítottak ki, amelyek utánozzák a légiforgalmi irányítók és a rádió operátorok mozgását abban a reményben, hogy le tudják hívni a (repülőgép) rakományt az égből.

Ezeket az embereket mindössze 8000 évnyi fejlődés választja el tőlünk (az első mezőgazdasági civilizációk létrejöttétől kezdve a mai napig) és mégsem értették meg, hogy mit láttak, ezért vallásos módon imádják a technológiát.

A 8000 év jóval kevesebb, mint egy szempillantás a több milliárd éves időkerethez képest, amellyel más bolygókon élő civilizációk megelőzhetnek bennünket. 8000 év telt el, hogy isteneknek tűnjünk más emberek számára. De vegyük azt figyelembe, hogy a technológiai fejlődés üteme exponenciálisan növekszik. A legtöbb olyan fejlesztés, amely elválasztott bennünket a vadászó-gyűjtőgető életmódtól, mindössze az elmúlt 200 évben történt!

Tehát, ha a technológiai fejlődés 3,4 milliárd évvel korábban kezdődött, akkor a köztünk és egy idegen faj közötti különbség nem csupán akkora lenne, mint ami a baktériumok és köztünk van, hanem valószínűleg exponenciálisan nagyobb.

Most térjünk vissza újra a hangyákhoz! Ők nem tudják felfogni, hogy mi létezünk. Mindössze annyit tudnak, hogy sok morzsa van, amelyek hajlamosak arra, hogy megjelenjenek egy bizonyos területen a hangyabolyuk közelében. A hangyák számára ez csak az élet ténye – “ott sok morzsa van“, csak része a valóság természetének, ahogyan ők azt észlelik. Hasonlóképpen az idegen élet bizonyítéka valószínűleg mindenhol ott van körülöttünk, de annyira fejlettebbek hozzánk képest, hogy létezésük bizonyítéka egyszerűen csak a valóság természetébe ágyazódik, ahogy azt mi észleljük.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések