A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Augusztus 20- a teljes terrorkészültségben: így biztosítják Budapestet

Teljes készültségben várják a magyar államalapítást ünneplő, augusztus ­20-ai­ eseményeket a hazai hatóságok. A várhatóan minden eddiginél több vendég biztonságáról az operatív törzs gondoskodik, több száz rendőrrel, mentőkkel, vízimentőkkel, tűzoltókkal, valamint TEK-esekkel biztosítják a helyszíneket.
– A biztosításban 70 tűzoltó 16 járművel, a Dunán egy tűzoltóhajóval és három rohamcsónakkal vesz részt – közölte Hajdu Márton katasztrófavédelmi szóvivő. A mentők 36, köztük két tömegbaleseti egységgel állnak készenlétbe. A Blikk úgy tudja, az egyenruhás rendőrökön kívül civil ruhás, fegyveres tisztek is elvegyülnek a tömegben. – Minden biztosítási helyszínen gépjárművel is készen állunk arra, hogy blokkoljunk egy esetleges terrortámadást – árulta el Lakatos Tibor, az ORFK főosztályvezetője. Bár a biztonsági szervek minden eshetőségre, így egy támadó szándékú sofőr tömeg közé hajtására is felkészültek, a TEK szerint nem lesz szükség beavatkozásra. Mint írták: nincs tudomásuk fenyegető terrorcselekményről - tudta meg a blikk.

A hűvös időjárás is bekavarhat az ünnepi programoknak. Pártai Lucia, az Eumet vezető meteorológusa szerint míg a fővárosiaknak a tűzijáték napján nem kell esőtől tartaniuk, a Tiszántúlon este 8-tól várható csapadék. – Az egész országban érdemes lesz melegen öltözni, a hőmérséklet 18 fokig is hűlhet. A Tiszántúl északi felében kifejezetten hideg lesz – mondta.

– A szervezésért felelős operatív törzs a program folyamán tartja a kapcsolatot a biztosításban közreműködő szervekkel, elemzik a helyzetet, kiemelten a meteorológiai előrejelzéseket – közölte Kara Ákos, a biztosításért felelős államtitkár.

Az ünnepi programok a Magyar Ízek utcájával, a Mesterségek Ünnepével, koncertekkel, ökumenikus istentisztelettel már ma megkezdődnek. Holnap 10 órától légi- és vízi parádé lesz a Parlament előtt. Az Országházban ingyenesen megtekinthetik a Szent Koronát. A Clark Ádám téri nagyszínpadon koncerteket adnak, este 9-kor pedig egy, a Lánchíd és a Margit híd közötti 800 méteres szakaszon, a Parlament előtt veszi kezdetét a ­­­fél- órás tűzijáték. A közel 25 ezer látványeffektet 3 uszályról, illetve a Lánchíd északi oldaláról lövik majd. A tűzijátékot baj esetén egyetlen gombnyomással leállíthatják, a közönség a táblákkal jelzett menekülési útvonalakon, hangszórós iránytás mellett hagyhatja el a helyszínt.

A Balatonnál 10 kikötőből indul tűzijátéknéző hajó, Debrecenben pedig 20-án rendezik meg a Virágkarnevált, az ünnepet este a főtéren tűzijáték és utcabál zárja.

Lezárják a fél várost

Hétfő reggel 6-ig lezárják a Lánchidat, a Lánchíd utcát, a Döbrentei utcát, az Ybl Miklós teret, a Várkert rakpartot, a Clark Ádám teret, az Alagút utcát, a Fő utcát és a Bem rakpartot a Szilágyi Dezső térig. Szombat este 10-től vasárnap este fél 11-ig a pesti alsó rakpartot zárják le a Margit hídtól a Havas utcáig, a budai alsó rakpartot pedig az Üstökös utcától a Lágymányosi hídig. A gyalogosok elől a Lánchidat, a József Attila utcát, Széchenyi teret és az Arany János utcát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések