A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A felköhögött váladék színe és állaga pontosan jelzi testünk egészségállapotát!

A légzőkészülék felső felében (orr, száj és torok) lerakódott nyálka színe és szerkezete nagyon sok mindent elárulhat a szervezet egészségéről, főleg a tüdő és a többi légzésben résztvevő egység állapotáról, ezért érdemes odafigyelni rá!
VILÁGOS: Ha világos nyálkát észlelünk, az teljesen normális állapotot takar. Vízből, sóból, antitestekből és más immunsejtekből tevődik össze.

FEHÉR: A fehér nyálka orrduguláskor fordul elő, az erőltetett orrfújás következtében a nyálka sűrűbbé és fehéres árnyalatúvá válik.
SÁRGA: A sárgás váladék egyértelműen fertőzés jelenlétét jelzi, a fehérvérsejtek küzdenek a kialakult fertőzés ellen a légzőkészülék területén és a váladékkal keveredve sárgás színt eredményeznek.
ZÖLD: A zöld színű váladék az immunrendszer nagyfokú védekezését jelzi, a szervezetet megtámadó kórokozók ellen fellépő immunválaszt jelzi.
VÖRÖS: A vöröses/pirosas színt a vér kölcsönzi, számos oka lehet annak, hogy a felköhögött váladék vért is tartalmaz, lehet az akár a túlzott és megerőltető köhögés meghűlés esetén, vagy akár az apró hajszálerek megrepedése miatt is kerülhet vér a nyálkába.
BARNA: Ha barnás színű váladékot észlelünk, az egy régebbi vérzésnek köszönhető, vagy akár gombás fertőzés jelenlétét is jelzi.

A váladék állaga

A váladék milyensége is számos dolgot jelezhet, mert lehet egészen vizenyős, vagy akár sűrű és ragacsos. A vizenyős állagú nyálka egészséges állapotra utal. Gyulladás, bakteriális fertőzés során a nyálka besűrűsödik és ragadóssá válik, de ezt akár a dehidratáltság és a kialvatlanság is okozhatja. Ha a köpet habos, azaz kis levegő buborékokat tartalmaz, forduljunk orvoshoz, mert valamilyen krónikus légúti megbetegedés gyanúja állhat fenn.
Természetesen ezek csak tájékoztató jellegű információként szolgálnak, mert lehetetlenség ezekből pontos diagnózist felállítani. Ha valóban valamilyen baj áll fenn, akkor számos más tünet is jelentkezhet, amikkel már érdemes felkeresni az orvost.
A rendellenes színű és állagú köpetet otthon is kezelhetjük:
Párásító segítségével növelhetjük a levegő páratartalmát, így megkönnyíthetjük a légzést, és a letapadt váladék felköhögése is könnyebbé válik.
Az eukaliptusz és a borsmenta olajban található hatóanyagok a mellkasba masszírozva nyugtatólak hatnak, és a légzés minőségét is helyreállítják, ami szintén hozzájárul a lerakódott nyálka felköhögéséhez.
A felköhögési folyamatot köptetőkkel is segíthetjük, amik segítenek fellazítani a makacsul letapadt nyálkát.
De ha pár napon belül nem tapasztalunk javulást mindenképpen ajánlatos felkeresni a kezelőorvosunkat, mert lehetséges, hogy antibiotikumos kezelésre szorulunk, ha bakteriális fertőzés gyanúja áll fenn.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések