A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Böjte Csaba: Azért mentem, hogy vigasztaljam őket, de én kaptam bátorítást tőlük

Osszátok meg minél több csoportban és minél több ismerőssel, mert nagyon fontos, hogy minél többen halljanak róla.
A menekülttáborban élő, otthonukból elüldözött iraki keresztények összetartanak, szeretik és segítik egymást, és “talpra fognak állni” – mondta Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Budapesti Székely Kör rendezvényén hétfő este Budapesten.

Böjte Csaba előadásában kiemelte, iraki utazása során azt tapasztalta, hogy azok káld keresztények, akiket az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei elüldöztek otthonukból, és három éve az erbíli menekülttáborban élnek, lelkileg egészségesebbek, mint mi. Hozzátette, az erbíli menekülttáborban 1400 konténerben 5000 ember lakik, de vasárnaponként több szentmisét is tartanak a tábor közepén felállított, 1000 férőhelyes sátorban. Mert, mindazok ellenére, ami velük történt és történik, bíznak és hisznek Istenben.

Ezt a lelkületet kellene megtanulnunk nekünk is – hangsúlyozta.

Böjte Csaba kitért arra, a térségben az elmúlt ezer évben 12 nagy népirtás volt, többek között az örmény népirtás idején „egy füst alatt közel hatszázezer káld keresztényt is kivégeztek“. Csak a ninivei fennsíkon több mint háromszáz olyan kolostor- és templomrom van, amit az elmúlt száz években pusztították el – fűzte hozzá. Ugyanakkor az Erbílbe érkező menekültek szinte azonnal egyetemet építettek. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a magyar kormány adományából épülő iskola pedig, amelynek alapkövét tavasszal tették le, ősszel már működni fog.

Azért mentem, hogy vigasztaljam őket, de én kaptam erőt, bátorítást tőlük – fogalmazott Böjte Csaba.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes köszöntőjében hangsúlyozta, egy várost nem csak az épületei, hanem a benne élők szellemisége, lelkülete is meghatároz. Budapest pedig leginkább szellemileg, lelkileg szorul fejlődésre, hogy szociálisan érzékenyebbé, elfogadóbbá váljanak lakói. Ferencz Vilmos, a Budapesti Székely Kör elnöke arról beszélt, Csaba testvér “áldozatos munkája” erősíti a Kárát-medencében és a világban szétszórtan élő magyarok összetartozását.

A nemzetstratégiáról sokat és sokan beszélünk, de Csaba testvér csinálja – fogalmazott.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések