A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magyarországon is sok áldozat lenne! Ezzel járna a koreai háború kitörése

Peking mobilizál, Moszkva pedig figyelmeztető repülést végez Japán partjainál. Tokió 600 000 állampolgárának kimentését tervezi Dél-Koreából. De milyen emberáldozattal járna és hogyan érintené Magyarországot egy koreai háború?
Ezekben az órákban három amerikai repülőgép anyahajó (USS Carl Vinson, USS Ronald Reagan, USS Nimitz) tart Észak-Korea felé és egy hét múlva érik el a Japán-tengert.  Tegnap az amerikai alelnök, Mike Pence dél-koreai tárgyalásait követően figyelmeztette Phenjant, hogy Washington és szövetségeseinek türelme fogytán van.  Noha az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Herbert McMaster szerint a kínai kormányzat is egyetért abban, hogy az észak-koreai helyzet nem mehet így tovább, Pekingen nagyfokú idegesség lett úrrá.

Egy konfliktus esetén Peking nehezen fogadhatja el Szöul semlegességét és a kínai határra telepített THAAD amerikai rakétarendszer azonnal célponttá válhat.  A THAAD (Terminal High Altitude Defense, azaz nagy magasságú, végső fázisú ballisztikus rakéta elleni védelmi rendszer) rendszer az egyik legmodernebb rakétakomplexum, amely képes a kis- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére.

Az orosz csendes-óceáni flotta legfontosabb bázisa Vlagyivosztokban csupán 120 kilométerre van Észak-Koreától, így Moszkva szükségét látta, hogy figyelmeztetést küldjön Japánnak, amely a múlt héten több hadihajóját küldte az észak-koreai partok közelébe.  A Kreml Washingtont is óvta attól, hogy egyoldalúan katonai cselekményt hajtson végre.

De milyen áldozatokkal járna egy észak-koreai katonai beavatkozás?  Nos, létezik egy 1994-es Pentagon modellezés, amikor a Clinton-vezette Fehér Ház a határán állt, hogy megtámadja Észak-Koreát.  Az akkori számítógépes szimuláció szerint az észak-koreai katonai ellencsapás akár egymillió civil áldozattal járna Dél-Koreában. 23 évvel később, tekintve, hogy Észak-Korea már nukleáris eszközökkel is rendelkezik, az esetleges háború ára összehasonlíthatatlanul magasabb lenne.

Mondhatjuk, hogy ez bennünket nem érint mert távol vagyunk a konfliktustól, de ez sajnos nincs így! Hogyan hatna egy a Kelet-Ázsiában kitörő nukleáris háború Európára és ezen belül Magyarországra?

Sajnos Európában is rengeteg áldozat lenne egy a Koreai-félszigeten vívott nukleáris háború következtében a radioaktív fertőzés miatt, ami azáltal keletkezne, hogy a kilőtt észak-koreai rakétákat az amerikai rakétavédelmi rendszer a légtérben szedné le és az így keletkező radioaktív felhő 1-2 héten belül elérné Európát is. Európa egészére radioaktív esők hullanának, amelyek súlyos betegségekhez vezetnének. És akkor még nem beszéltünk a mezőgazdaságra gyakorolt hatásról. A radioaktív esők megsemmisítenék a termést ezért vélhetően sosem látott élelmiszerhiány lépne föl világszerte, akár egy milliárd ember is éhen halnna az elkövetkező 2-3 évben.

Forrás: avilagma.com

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések