A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ez az ország adhatja meg az EU-nak a kegyelemdöfést

Egy olyan ország döntheti romba a brüsszeli kártyavárat, amelyre talán az unió vezetői nem is számítottak: Írország
Az íreket ugyanis mélyen megsebezte – érzelmileg és gazdaságilag is –, hogy a pénzügyi válság idején az EU rájuk kényszerített egy „mérgező banki adósságot”, aztán úgy viselkedett, mintha az ország karanténban lenne. Emellett a brüsszeli szuperállam növekvése és az ír szuverenitás elvesztése is egyre jobban bántja a lakosokat, és sokat kritizálják az unió átláthatatlan, bürokratikus döntéshozatali folyamatát is - írja az Express.

Ezek együttese arra késztetheti Írországot, hogy brit szomszédjaikat követve megrendezzék az „Irexitet”, azaz az ír uniós kilépést – állítja egy dublini kutatócsoport. A Hibernia Forum egyik alapítója, Keith Redmond szerint az országban egyre nagyobb a kilépéspártiak csoportja, és ha kiírnák a referendumot, az EU tagsága tovább fogyatkozna.

Ezt viszont feltételezéseik szerint már az EU sem tudná elviselni. A brüsszeli tisztviselők jelentős része most azért küzd, hogy az olyan, kilépést fontolgató államokat, mint Franciaország vagy Hollandia az unió keretein belül tartsa – Írországgal viszont senki sem foglalkozott. Két gyors tagvesztés azonban végleg kétségbe vonná, hogy érdemes-e életben tartani az Európai Uniót, ha egyszer mindenki menekülne belőle… - írja a faktor.hu.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések