Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Zöldbableves recept

Egy tavaszi, esős, szombat délelőtt találtam ki, hogy készítek egy számomra ízletes főzeléket.
Hozzávalók / 6 adag

1 kg zöldbab (Juliska bab)
0.5 kg füstölt oldalas
3 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa (petrezselyemgyökér)
2 közepes db zöldpaprika
1 nagy db zeller
1 fej fokhagyma (1 kisebb fej)
1 közepes db karalábé
2 ek kókuszolaj
2 evőkanál rizsliszt
2 ek kókuszzsír
1 teáskanál füstölt pirospaprika
2 csokor petrezselyem
3 dl tejföl
5 db babérlevél
2 l víz (kb.)

Elkészítés

A ½ kg füstölt oldalast kis kockákra vágjuk, és minimum forrástól számítva kb. ½ órán át puhára főzzük annyi vízben, amennyi a zöldbabot és a hozzávaló zöldségeket is majd megfelelően ellepje.
A zöldbabot tetszés szerinti hosszúságokra vágjuk. A répát, petrezselyemgyökeret és a további zöldségeket is felkarikázzuk.
Az elején felkarikázott zöldségeket a zellerrel és karalábéval kiegészítve kevés kókuszolajon serpenyőben megpirítjuk, mielőtt a babbal együtt megfőznénk. (A zöldség a pirítás által még zamatosabbá válik.)
Az előfőzött, füstölthúsos-sós vízbe, mikor már a hús megpuhult, beletesszük a babot, valamint az előre lepirított zöldségeket és a babérlevelet, majd megfőzzük, ügyelve arra, hogy a víz mindent jól ellepjen.
Ha a bab már majdnem kész, a kókuszzsírból és a lisztből rántást készítünk, hozzáadunk 1 zúzott fej fokhagymát, majd a pirospaprikát. Kevés hideg vízzel összekeverjük, és a fövő levesbe óvatosan bekeverjük.
A petrezselyemzöldjét apróra vágjuk, amit hozzádobunk a leveshez, így még kb. 2-3 percig főzni hagyjuk.
Tálaláskor tetszés szerint tejfölt kínálhatunk mellé, de a főzés végén a levesbe is lassan, csomósodás-mentesen belehabarhatjuk. Én az utóbbit kedvelem.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzés, kérjük oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések