Az egész család kedvence lesz!
Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg Rama margarin
2 dl tejföl
2 db tojássárgája
A lekenéshez:
olvasztott zsír
a tökös-mákos töltelékhez:
50 kg mirelit gyalult tök (szezonban friss)
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
3 púpozott evőkanál tejföl
1 vaníliás cukor
25 dkg túró
1 dl tejföl
5 dkg mazsola
1 citrom
1 tojássárgája
1 vaníliás cukor
1 evőkanál búzadara
1 db tojás felverve
Elkészítése:
Házi vajas leves tésztát készítettem (de készíthető bolti vajas tésztából is.) Ez a tészta felhasználható bármely édes vagy sós süteményekhez.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két részre vágjuk. Egyenként téglalap alakúra, vékonyra nyújtjuk, és lekenjük az olvasztott zsírral.
Ezután feltekerjük a rövidebb felénél kezdve, mint a bejglit, folpackba csomagoljuk, és felhasználásig a hűtőbe tesszük – de legalább 1-2 órát pihennie kell! (A tésztába se só, se cukor nem kell!)
A töltelékek hozzávalóit összekeverjük.
A két lehűtött tésztából egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm-enként bevagdossuk.
Középre halmozzuk a tölteléket és visszahajtogatjuk a széleket. Először a két végét hajtsuk vissza, így sütés közben nem folyik ki a töltelék.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét egy nagyobb tűvel több helyen megbökjük, hogy a gőz sütéskor távozhasson. A tetejét felvert tojással kenjük le.
200 fokra melegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük a réteseket.
Ha érdekesnek találtad a bejegyzés, kérjük oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
0 Megjegyzések