Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Tökös-mákos ás túrós tiroli rétes – isteni házi változatban

Az egész család kedvence lesz!
Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg Rama margarin
2 dl tejföl
2 db tojássárgája

A lekenéshez:
olvasztott zsír

a tökös-mákos töltelékhez:
50 kg mirelit gyalult tök (szezonban friss)
15 dkg darált mák
10 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
3 púpozott evőkanál tejföl
1 vaníliás cukor
25 dkg túró
1 dl tejföl
5 dkg mazsola
1 citrom
1 tojássárgája
1 vaníliás cukor
1 evőkanál búzadara
1 db tojás felverve

Elkészítése:

Házi vajas leves tésztát készítettem (de készíthető bolti vajas tésztából is.) Ez a tészta felhasználható bármely édes vagy sós süteményekhez.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két részre vágjuk. Egyenként téglalap alakúra, vékonyra nyújtjuk, és lekenjük az olvasztott zsírral.

Ezután feltekerjük a rövidebb felénél kezdve, mint a bejglit, folpackba csomagoljuk, és felhasználásig a hűtőbe tesszük – de legalább 1-2 órát pihennie kell! (A tésztába se só, se cukor nem kell!)

A töltelékek hozzávalóit összekeverjük.

A két lehűtött tésztából egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm-enként bevagdossuk.

Középre halmozzuk a tölteléket és visszahajtogatjuk a széleket. Először a két végét hajtsuk vissza, így sütés közben nem folyik ki a töltelék.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét egy nagyobb tűvel több helyen megbökjük, hogy a gőz sütéskor távozhasson. A tetejét felvert tojással kenjük le.

200 fokra melegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük a réteseket.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzés, kérjük oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések