HOZZÁVALÓK
9 ek vaj
3 ek olívaolaj
3 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 db zellergumó (nagyobb)
60 dkg rizottórizs
1,5 dl száraz fehérbor
9 dl zöldség alaplé
6 ek reszelt parmezán
ELKÉSZÍTÉS
A vaj felét és az olívaolajat felhevítjük, a felaprított hagymát, a fokhagymát és a lereszelt zellert megdinszteljük. Beleszórjuk a jó minőségű rizottórizst, 1-2 percig keverjük. Akkor jó, ha már pattog, és kissé elsápadnak a szemek.
Beleöntjük a bort (mire felszívja a rizs az ízeket, az illattal kirepül az alkohol is), hozzáadunk egy kis merőkanálnyi, forró zöldség alaplét, és addig kevergetjük, amíg beissza a rizs. Jöhet a következő kanál alaplé, majd tovább, kanalanként a többi, amíg megpuhulnak a szemek. Ez kissé időigényes, de ettől lesz igazán finom a rizottó!
Végül hozzákeverjük a maradék vajat és a parmezánt is, így megkapjuk azt a rizottóalapot, amelyet aztán kedvünk szerint dúsíthatunk tovább.
0 Megjegyzések