A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Marine Le Pen ismét politikai akciónak minősítette a pártja elleni eljárást

Ismételten politikai akciónak nevezte pénteken Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje az európai uniós pénzekkel való visszaélés gyanúja miatt a pártja ellen indult ügyészi eljárást.
A radikális jobboldali politikust péntekre idézték be a vizsgálóbírók, de ő már korábban jelezte: az elnökválasztást hat hét héttel követő nemzetgyűlési választások végéig nem hajlandó az igazságszolgáltatás előtt megjelenni és vallomást tenni.

"Egyesek fel akarják használni az igazságszolgáltatást az elnökválasztási kampány megzavarására, én nem fogok részt venni ebben a kisajátításban, a dolgok nagyon egyértelműek" - mondta a Nemzeti Front elnöke a France Bleu regionális rádióban. Le Pen korábban "politikai összeesküvésnek" nevezte az eljárást.

"Az Európai Parlament által több mint három éve indított politikai akció áldozata vagyok. Több mint egy évvel ezelőtt magam kértem egy vizsgálóbíró kijelölését ebben az ügyben, akkor visszautasították. Most meg teljesen véletlenül az elnökválasztás előtt néhány nappal kezdődik ez a mozgolódás" - hangsúlyozta a radikális elnökjelölt.

Marine Le Pent péntekre idézték be a vizsgálóbírók vádemelés céljából, akik arra keresik a választ, hogy a Nemzeti Front fizetett-e alkalmazottakat Franciaországban uniós pénzekből, európai parlamenti asszisztensek szerződése alapján. Le Pen kabinetfőnöke, Catherine Griset ellen február 22-én emeltek vádat. Azzal gyanúsítják, hogy 2010 és 2016 között az EP-ben vett fel asszisztensi fizetést, holott ezalatt valójában Franciaországban töltött be tisztséget a pártjában.

Marine Le Pen korábban több ízben is hangoztatta, hogy nem jelenik meg az idézésen a fiktív európai uniós szerződések ügyében. Európai parlamenti képviselőként élvezett mentelmi joga révén nem kényszeríthető vallomástételre, sem más kényszerítő intézkedésre. A vizsgálóbíráknak előzőleg kérniük kell a mentelmi jogának felfüggesztését.

"A parlamenti menetelni jog azért létezik, mert a jogalkotók tisztában vannak azzal, hogy a hatalom felhasználhatja arra az igazságszolgáltatást, hogy megpróbáljon megzavarni vagy üldözni egy politikai ellenfelet" - vélte az európai képviselő.

Egy másik ügyben viszont az Európai Parlament a francia hatóságok kezdeményezésére már felfüggesztette Marine Le Pen mentelmi jogát. A politikus az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat tett közzé a Twitteren, és ezért, "erőszakos tartalmú fotók közzététele" miatt 2015 végén vizsgálatot indítottak ellene.

A közvélemény-kutatások szerint Le Pen a fiktív szerződések gyanúja ellenére várhatóan bejut az elnökválasztás második fordulójába, ott viszont a jelenlegi állás szerint alulmarad. A jobboldal jelöltje, Francois Fillon viszont, akit március 15-re idéztek be a felesége feltételezett fiktív alkalmazása ügyében, és aki jelezte, hogy meg is jelenik a vádemelésen, a favorit helyről a harmadik helyre csúszott vissza és jelenleg nincs esélye a második fordulóba bejutni.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések