Támogassa munkánkat!

Igényeljen tagsági kártyát. Kattintson IDE.

Lyoni sertésszelet

Egyik ételfutártól rendeltem egyszer ilyet, és nagyon ízlett, szerettem volna én is elkészíteni. Kutakodni kezdtem, és végül több receptet összegyúrtam, hogy olyan legyen a végeredmény, amilyet szerettem volna. Érdemes kipróbálni bármilyen más hússal is, nálunk nagy kedvenc lett.
Hozzávalók / 6 adag

Páchoz
4 dl tej
4 gerezd fokhagyma
4 teáskanál mustár

Húshoz
1 kg sertés rövidkaraj (vagy tarja)
5 db vöröshagyma
10 dkg sűrített paradicsom
5 púpozott ek finomliszt (kb., a hús és a hagyma forgatásához)
1 dl fehérbor (vörös is lehet)
2 ek olívaolaj
4 dl víz (kb.)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítés

Pác
Szeleteljük fel a húst, majd klopfoljuk ki.
Keverjük el a tejben a 4 gerezd zúzott fokhagymát és a mustárt, ebbe forgassuk bele a hússzeleteket. Nyomkodjuk le, hogy ellepje, majd hagyjuk a hűtőben pácolódni legalább 3 órát, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen a hűtőben.

Hús
Amikor készítjük, szűrővel alaposan csöpögtessük le a hússzeleteket. A szeletek mindkét oldalát sózzuk be, és borsozzuk meg kicsit, majd forgassuk meg őket lisztben. Forró serpenyőben nagyon kevés zsiradékon pirítsuk meg mindkét oldalukat szép pirosra (kb. oldalanként 3 perc).
A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg kicsit a paradicsompürét, engedjük fel a borral és a vízzel, sózzuk picit. Tegyük vissza bele a hússzeleteket, és kis lángon pároljuk még kb. 15-20 percig, időnként átmozgatva a hússzeleteket. Szükség esetén még önthetünk hozzá vizet. Szépen be fog sűrűsödni a húson lévő liszttől.
Ha sűrűbb vagy több mártást szeretnénk, a visszamaradt olajra szórhatunk még kevés lisztet, mielőtt rátesszük a paradicsompürét, és több vízzel öntsük fel.
Közben a hagymákat pucoljuk meg, vágjuk szeletekre, és szedjük szét karikákra. Azokat is forgassuk meg lisztben, majd bő olajban süssük aranysárgára. Ha kész, csepegtessük le itatós papíron. Fontos, hogy ne sózzuk meg a hagymát, mert akkor levet enged, és nem fog megpirulni!
A szaftos hússzeletekre halmozzuk a hagymakarikákat, és petrezselymes burgonyával vagy sült burgonyával tálaljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések