Az ebéd nyitánya volt ez a finom, zöldségekkel gazdag gombócleves. Imádom a tárkony ízét, a családnak is ízlett. Én nem szeretem citromosan, ezért csak a leves mellé kínáltam pár szeletkét a gyümölcsből, ki-ki ízlése szerint savanyíthatta.
Hozzávalók / 6 adag
Leveshez
25 dkg zöldbab
20 dkg zöldborsó
15 dkg gomba
2 nagy db sárgarépa
3 db burgonya (nagyobb)
1 közepes db vöröshagyma
2 ek napraforgó olaj
1 teáskanál só (púpos)
1 csipet fekete bors (nagy)
1 teáskanál tárkony
1 púpozott ek finomliszt
3 dl főzőtejszín (20%-os)
2 l víz
Gombóchoz
20 dkg darált sertéshús
1 db tojás
3 csapott ek búzadara
1 tk petrezselyem (morzsolt)
1 csipet só (nagy)
1 csipet fekete bors
Elkészítés
Leveshez
Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A sárgarépát karikára, a krumplit kockára vágjuk. A gombát ha konzerv átmossuk, lecsepegtetjük, ha egész, akkor vékony csíkra vágjuk.
A vöröshagymát felkockázzuk, az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a lecsepegtetett zöldségeket, jól átforgatjuk. Felengedjük vízzel. Meghintjük a sóval, borssal, tárkonnyal.
Gombóchoz
Közben a gombócokhoz a húst egy tálkába rakjuk, hozzáadjuk a tojást, a búzadarát és a fűszereket. Jól összeforgatjuk és hagyjuk addig pihenni, míg a levesben a zöldségek meg nem puhulnak.
Majd egy kiskanál segítségével apró gombócokat szaggatunk a levesbe. Ezek mérettől függően 10-15 perc alatt tökéletesen megfőnek.
Közben a lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, hígítjuk pár evőkanál leveslével, majd a levesbe csorgatjuk. Ha felfő, elzárhatjuk.
Melegen kínáljuk.
0 Megjegyzések