Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Soktejfölös rakott kel recept

Nálunk a rakott dolgok nagyon sok tejföllel járnak :)
Hozzávalók / 10 adag
2 közepes db kelkáposzta (kb 1 kiló)
2 ek kókuszzsír
1 közepes db vöröshagyma
1 kg darált sertéshús (lapocka)
2 teáskanál fűszerpaprika
2 kávéskanál só (1 a rizshez, 1 a húshoz)
1 kávéskanál ételízesítő
1 l víz
50 dkg jázmin rizs
1 db leveskocka
900 g tejföl

Elkészítés

A káposzták torzsáját kivágjuk, és sós, lobogó vízben félig megfőzzük. (Én úgy szoktam, hogy ahogy válik le a levél a káposztáról, úgy veszem ki folyamatosan, de akár egyesével is meg lehet főzni.)
Közben a darált húsból csinálunk egy ízes pörköltet. A kókuszzsíron megpirítjuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, pirospaprikát, sót és az ételízesítőt. Felöntjük kb. 2 dl vízzel, és fél óra alatt közepes lángon, fedő alatt megfőzzük.
A kókuszzsíron a rizst fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük 8 dl vízzel, és ízesítjük a leveskockával és egy kanál sóval. Alacsony lángon addig pároljuk, míg a víz el nem tűnik.
Ha minden kész, jöhet a "rakodás" :) A tepsi aljába teszünk két sor kelkáposzta levelet, majd szűrőkanállal a darált hús felét, erre jön a rizs fele, majd 3 dl tejföl. Megint két réteg kel, a hús másik fele, illetve a rizs másik fele és megint 3 dl tejföl. Majd megint 2 réteg kel és a maradék 3 dl tejföl. A tetejét kicsit meghinthetjük pirospaprikával, csak a színe miatt.
Előmelegített sütőben 200-220 fokon fél óra alatt szép pirosra sütjük.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések