Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Káposztás kelt gombóc

Imádom Borbás Marcsi Gasztroangyal műsorát. Gyönyörű helyek, új ismeretek, és nem utolsósorban új, érdekes receptek. Ezt is ebben láttam, és nagyon izgalmasnak találtam. Igencsak székelykáposztára hajaz, egy kis plusz finomsággal.
Hozzávalók / 6 adag

Káposzta
1 kg savanyú káposzta
2 közepes db vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 kg sertéshús
5 dl víz (kb.)
30 dkg füstölt szalonna (húsos füstölt szalonna)
5 tk só (kóstolgassuk, ennek tükrében sózzuk)
3 teáskanál fűszerpaprika

Gombóc
3 dl víz
5 dkg élesztő
2 csipet cukor
1 db tojás
2 bögre finomliszt (lassanként dolgozzuk majd a tésztával össze, annyi szükséges, amennyit szépen felvesz a tésztánk)

Elkészítés

A káposztát áztassuk hideg vízbe, hogy veszítsen savanyúságából.
A húsos szalonnát kockákra vágjuk, nagyobb lábasban elkezdjük olvasztani, de fontos, hogy ne süssük meg. Ha már szépen kiolvadt a zsírja, tegyük rá a kockákra vágott hagymákat, és dinszteljük meg. Adjuk hozzá a felkockázott húst, és minden oldalát szépen pirítsuk meg. Ezután öntsük fel annyi vízzel, amely éppen ellepi, szórjuk meg pirospaprikával, kevés sóval.
Ha a hús félpuha, adjuk hozzá a káposztát is, és így főzzük tovább. Kóstoljuk meg, és izésítsük még, ha szükséges.
Bedagasztjuk a tésztát. Langyos vízben futtassuk fel az élesztőt egy kicsinyke cukorral meghintve. Egy tálba üssük bele a tojást, adjunk hozzá egy csipetnyi sót, a felfutott élesztős vizet, és folyamatosan annyi lisztet, amennyit szépen felvesz (a kalácstésztánál kicsit keményebb legyen). Ha szépen összeállt, fedjük le egy konyharuhával, tegyük meleg helyre, és hagyjuk megkelni. Kb. 25-30 perc alatt a duplájára kel.
Ha már puha a hús, és megfőtt a káposzta, a tésztát gyúrjuk át, formázzunk kis gombócokat belőle, csináljunk nekik kis fészkeket a káposztában, rakjuk oda őket, fedjük le, és 15 percig még véletlenül se emeljük fel a fedőt, különben összeesik. Ennyi idő alatt a gombócok a duplájukra fognak nőni, és szépen megfőnek.
Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések