A régi farsangi szalagos fánkok szigorúan zsírban sültek. Persze, ha kedvetek van, olajban is süthetitek... Ebből az adagból 12 nagy fánk lesz.
Hozzávalók / 4 adag
500 g finomliszt
2.5 dkg friss élesztő
1 ek cukor
1 ek rum
3.5 dl tej
1 db tojás
Sütőzsiradék
75 dkg sertészsír
Elkészítés
A tejből kiöntünk egy decit, és meglangyosítjuk. Feloldjuk benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Ha felfutott, hozzáöntjük a liszthez.
Hozzáadjuk a maradék tejet is, a tojást és a rumot. Fakanállal elkezdjük verni, és jó 10 percen át dolgozunk rajta, míg hólyagos, sima tésztát nem kapunk.
A tetejére szórunk egy kis lisztet, és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk 2-3 cm vastagra, és kiszaggatjuk. A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk.
Ismét letakarjuk, és fél órán át kelesztjük ugyanolyan meleg helyen.
Ha kész, felforrósítjuk a zsírt, és a fánkokat fejjel lefelé (tehát azzal az oldallal, ami eddig a deszkán volt) a forró zsírba tesszük. 2-3 perc után, ha már szép piros az alja, megfordítjuk (ha elég jól dolgoztunk, és mély a lábasunk, maguktól megpördülnek, amint hozzájuk értünk).
Lecsöpögtetjük, és még melegen fogyasztjuk őket.

0 Megjegyzések