Jelenleg az egyik legolcsóbb, könynyen hozzáférhető élelmiszer a burgonya: a piacokon és a szupermarketekben 100–150 forintért is megvehetjük kilóját. Hó végi gasztro-összeállításunknak ezért lett a krumpli a főszereplője, változatos elkészítéséhez három egyszerű receptet is ajánlunk.
A költségekhez a konyhában általában megtalálható fűszereket, a sütéshez felhasznált vagy kis mennyiségű zsiradékot nem számoltuk hozzá. Ám ha ezekre kis túlzással 80–100 forintot kalkulálunk, akkor sem lépjük túl az ötszázas keretet az alábbi receptekkel. Próbáljuk ki!
Muffinformában, rakottan
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg margarin, 2 dl tejszín, só, bors
Elkészítés: A felaprított hagymát pirítsuk meg olajon. A burgonyát szeleteljük vékony karikákra. A tejszín keverjük el az olvasztott margarinnal, a hagymával, sózzuk, borsozzuk. A muffinformákat vajazzuk ki, tegyünk mindegyik aljára egy szelet burgonyát, majd rétegezzük a tejszínes krémmel, amíg a hozzávalók elfogynak. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig alufóliával lefedve, majd vegyük le a fóliát és pirítsuk aranybarnára a mini burgonyatortákat.
Krémlevesnek elkészítve
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, só, bors
Elkészítés: Tisztítsuk meg a zöldségeket, a burgonyát kockázzuk fel, a hagymát vágjuk apróra. Egy kis olajon pároljuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a burgonyát és öntsük fel vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd főzzük puhára a burgonyát. Ha elkészült, turmixoljuk össze, keverjük bele a tejfölt és főzzük még néhány percig a levest.
Tortaformában rétegezve sütve
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg margarin, só, bors
Elkészítés: A burgonyát hámozzuk meg, és vékonyan karikázzuk fel. Tisztítsuk meg a hagymát és vágjuk fel apróra, majd pirítsuk meg. Olvasszuk fel a margarint, kenjük át vele egy tűzálló tál belsejét, majd rétegezzünk az edény aljára egy sor burgonyát. A hagymát keverjük össze a maradék olvasztott margarinnal, és kenjük meg vele a burgonyát. Folytassuk a rétegezést, közben ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben lefedve süssük 30 percig, majd távolítsuk el a fedőt és süssük szép aranybarnára a burgonyatortát. Ha kihűlt, borítsuk ki egy nagyobb tányérra.
0 Megjegyzések