Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Betyárleves recept

Vannak ételek, amelyek szorosan kapcsolódnak életünk egy-egy szakaszához. Számomra az egyik ilyen étel a betyárleves, amelyet egyetemistaként gyakran ettünk egy kecskeméti kis kocsmában. Szerettük ezt a kocsmát, jó, házias konyhája volt, ha pl. a húsleveshez májgaluskát kértünk, akkor gyakran egy darabot kaptunk, de az ökölnyi méretű volt és rendkívül jó fűszerezésű. Az egyetem befejezése után is többször összejött kis csapatunk (mára már sajnos megritkultak ezek a találkozók), akkor mindig betyárlevessel készültem, hogy ezzel is felidézzem az együtt, vidámságban elköltött ebédeket, vacsorákat. (A betyárlevesbe most - lustaságból :) - kanalas tészta került, de készíthetjük csipetkével is.)
Hozzávalók / 5 adag

A leveshez
50 dkg sertéslapocka
1 közepes db vöröshagyma
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 kis db zeller
3 gerezd fokhagyma
15 dkg csiperkegomba
5 dkg vargánya gomba (szárított)
1 csokor kapor
2 dkg sertészsír
2 teáskanál fűszerpaprika
1 ek paprikakrém (házi)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)

A habaráshoz
1 evőkanál finomliszt
2.5 ek tejföl

A tésztához
2 db tojás
2.5 ek víz (szükség szerint)
5.5 evőkanál finomliszt (szükség szerint)
1 csipet só

Elkészítés

A sertéslapockát kockákra vágjuk.
A finomra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt, közepes lángon 20 percig pörköljük. Közben kevés vizet adunk hozzá.
A megtisztított sárgarépát, petrezselyemgyökeret és zellergumót felszeleteljük. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a zöldségeket, a házi paprikakrémet, és felöntjük vízzel, ha szükséges ízesítjük.
Forrástól számított 20 perc után a leveshez adjuk a csiperkét és a beáztatott, kinyomkodott szárított vargányát.
Amíg a leves fő, elkészítjük a kanalas tésztát. A tojást a vízzel felverjük, megsózzuk és hozzákeverjük a lisztet. Miután a gombát a leveshez adtuk, 5-6 perccel később egy evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk a forrásba lévő levesbe, és addig főzzük, amíg a Hozzávalók meg nem puhulnak.
A kaprot apróra vágjuk és a levesbe szórjuk.
A tejfölös habaráshoz a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogy híg habarást kapjunk, majd a leveshez öntjük. Lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések