A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az üveghulladékból is értéket készítenek az új debreceni üzemben

Később még nagyobb szükség lesz a most átadott új üzemre, ami révén ötszáz új munkahely jött létre a városban - mondta a polgármester.
Különleges eljárással és a környezetvédelem szem előtt tartásával állít elő speciális hőszigetelő anyagot a Daniella Ipari park Kft., melynek  üveghab-granulátumot gyártó üzemét szerdán adták át Debrecenben. Ilyen jellegű létesítmény eddig még nem volt Magyarországon. Az átadó ceremónián részt vett Papp László, Debrecen polgármestere, Kőszegi Dániel, a cég ügyvezető igazgatója, Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, valamint Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A 2014-ben alakult vállalat azt tűzte ki célul, hogy úgynevezett upcycling hasznosítási megoldással üveghabbá dolgozzák fel az üveghulladékot. Káros, környezetet terhelő anyagból hasznos, hőszigetelő anyagot állítanak elő, az üzem beindításához szükséges szakmai és technikai hátteret külföldi és hazai szakemberek közreműködésével fejlesztették ki. Magyarország első üveghab üzemében egy év alatt 12-13 ezer tonna hulladéküveget dolgoznak fel. A debreceni gyárban most húsz dolgozót foglalkoztatnak – hangzott el az eseményen.

Kőszegi Dániel, a Daniella Ipari Park Kft. ügyvezetője elmondta: az üveghab gyártását 40 éve Svájcban kezdték és Nyugat-Európában gyorsan elterjedt. A debreceni termék saját fejlesztés, a víztaszítása például jobb mint a többi üveghabé, ezért alkalmas lakóházak, ipari üzemek szigetelésére, de útalapnak vagy uszodák, jégpályák alapjának is lehet használni. Az elsõ évben 12-13 ezer tonna hulladéküveget dolgoznak itt fel, de a tervek szerint ez a mennyiség 4 év alatt 40-50 ezer tonna is lehet.

V. Németh Zsolt államtitkár arról beszélt, hogy bár a szelektív hulladékgyűjtés sikeres az országban, az üveg esetében rossz a helyzet. A települési hulladék 3 százaléka üveg, ez évi 76 ezer tonnát jelent. Ennek csak csekély mennyisége hasznosul. A kormány a hulladék újrahasznosítási támogatást olyan formában alakítja át, hogy azok élvezzék a támogatást, akik hasznos, értékes terméket állítanak elõ a másodnyersanyagokból.

Papp László polgármester köszöntőjében azt mondta: idén ez a harmadik olyan üzem, amely elindult,  vagy aminek a bővülését bejelentették a városban. Ez mintegy 500 új munkahelyet jelent Debrecenben. A megyeszékhelyen évente ezer tonna üveghulladék keletkezik, de ez a mennyiség nőhet, ha megvalósul a Debrecenbe tervezett regionális hulladékválogató üzem. A polgármester szerint az üveghab üzem is bizonyítja, hogy a debreceni kkv-szektor is fel tudja venni a versenyt nyugat-európai társaival, ha termékfejlesztésről, innovációról van szó

Az átadáson elhangzott, a debreceni üzem abból a szempontból is rendhagyó, mert itt mindenféle üveghulladékot fel tudnak dolgozni, a jövőben a veszélyes üveghulladékokat is.

Forrás: dehir.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések