A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Halállal végződött a verekedés, börtönbe megy a tettes

Börtönbe kell vonulnia annak a fiatalembernek, aki még 2015 szeptemberében egy szóváltás következtében olyan súlyosan megvert egy 16 éves fiút, hogy az belehalt sérüléseibe. A tettes első fokon 2 év 6 hónapot kapott, ami ellen fellebbezett, a Debreceni Ítélőtábla viszont helybenhagyta a Törvényszék határozatát. Az ítélet jogerős.
2015 őszén, egyik éjszaka  fiatalok egy férfival keveredtek szóváltásba a Baltazár téren. A vita verekedéssé fajult, melynek következtében egy 16 éves konyári fiatalember életveszélyesen megsérült. Újra kellett éleszteni, kórházba vitték, ám a hónapokig tartó ápolás sem segített rajta és végül 2016 nyarán meghalt. A rendőrség a térfigyelő kamerák felvételei alapján kezdett nyomozni a tettes után, végül M. Zoltán 18 órával a bűncselekmény elkövetése után feladta magát.

A férfit a Debreceni Törvényszék 2 év 6  hónap börtönbüntetésre ítélte, az ügyészség súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A Debrecen Ítélőtábla azonban megalapozottnak találta az első fokú eljárást. Elek Balázs tanácselnök azt mondta: a vádlott nagyon megbánta tettét és szándékosan nem akart ölni, ezért nem volt szükség súlyosabb ítélet kiszabására. Szerinte enyhíteni sem lehetett a büntetést, ugyanis a három sértett egyike belehalt abba a rúgásba, amit a mellkasára kapott.

- Egyértelműen testi sértés okozásra irányuló szándékkal bántalmazta és a vallomásokon alapuló tényállásokból azért egyértelműen következik, hogy még néhány lépést nekiszaladva, rendkívül nagy erővel rúgta meg a földről feltápászkodó sértettet – mondta a tárgyaláson Elek Balázs tanácselnök.

A férfi eddig szabadlábon védekezett, másfél hónap múlva kell elkezdeni büntetése letöltését, ami ténylegesen 8 hónap börtön lesz. M. Zoltán védője szerint a büntetés arányos az elkövetett bűncselekménnyel.

- 2 év 6 hónapot szabott ki az első fokú tanács, amit most helybenhagyott az Ítélőtábla. Ezt halált okozó testi sértés bűntette és más ezzel halmazatban álló bűncselekmények miatt szabta ki az első fokú bíróság, amely úgy gondolom, hogy tettarányos büntetés figyelembe véve a súlyosító, enyhítő körülményeket is – nyilatkozta Karalyos Botond ügyvéd.

A vádlott családja szeretett volna 2 millió forint úgynevezett sérelemdíjat felajánlani az elhunyt fiatalember ikertestvérének – aki egyébként szintén ott volt a végzetes estén – ám ezt a jogi feltételek nem tették lehetővé. Ha a testvér igényt tart a pénzre, polgári peres úton juthat hozzá.

Forrás: dehir.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések