Támogassa munkánkat!

Igényeljen tagsági kártyát. Kattintson IDE.

Somlói galuska recept

Ritkán járunk cukrászdába, ha útba is vesszük a kedvenc helyünket, célirányosan tesszük: somlói galuskáért megyünk. Most először megpróbálkoztam az elkészítésével itthon. Kissé édes lett a végeredmény, legközelebb a cukorszirupot kihagyom.
Hozzávalók / 5 adag
A tésztához
6 db tojás
6 ek porcukor
6 evőkanál finomliszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 csipet só

A vaníliakrémhez
3 db tojássárgája
5 dl tej
3 ek cukor
1 db vanília (kikapart magjai)
1 evőkanál étkezési keményítő

A cukorsziruphoz (opcionális)
200 g cukor
250 ml víz
1 marék mazsola (nagy)
1 dl rum
10 dkg dió (darált)

A csokiöntethez
10 dkg vaj
10 dkg cukor
3 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek tej (hideg)

A tálaláshoz
150 ml habtejszín

Elkészítés
Két piskótát sütünk: egy simát és egy kakaósat. Ehhez a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, géppel, habosra keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet. A masszát megfelezzük, és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, ill. a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.
Két, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a piskótatésztákat vékonyan, ügyelve, hogy közel egyforma nagyságúak legyenek.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt (tűpróba!) megsütjük a piskótákat (egymás után).
A cukorsziruphoz cukrot és a vizet kis lábasban feltesszük a tűzre, és addig melegítjük, míg sűrű szirup nem lesz. A tűzről lehúzva, amikor már langyos, hozzákeverjük a rumot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A mazsolát rumba áztatjuk.
Elkészítjük a vaníliakrémet.
A kihűlt piskótákat megfelezzük, és következik a rétegezés: egy sima piskótával kezdünk, meglocsoljuk a cukorsziruppal, megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és meghintjük a dióval. Erre jön a kakaós piskóta, az előzőek szerint járunk el, majd még egy sima piskóta, és a töltés, végül a megmaradt kakaós piskótával zárjuk az egészet. Ha maradt krém, mazsola és dió, ezt is megkenjük, megszórjuk, ha nem, az sem baj. Fóliába csomagoljuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egy egész éjszakára ott felejtjük.
A csokiöntethez gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a cukrot, és a gőzről levéve hozzákeverjük a kakóport, majd a hideg tejet is beledolgozzuk.
A réteges piskótából desszertes gyűrűvel (vagy egy pohárral) tornyokat szaggatunk. Meglocsoljuk csokival és tejszínhabbal tálaljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések