Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Bakonyi sertésszelet recept

Egy finom, hagyományos, gyorsan elkészíthető húsétel. 
Hozzávalók / 4 adag
A húshoz
800 g sertéscomb (4 nagyobb vagy 8 kisebb szelet)
100 g füstölt szalonna (csemege)
1 közepes fej vöröshagyma
250 g csiperkegomba (barna)
2 közepes db paradicsom
1 közepes db paprika
0.5 teáskanál fűszerpaprika
fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
só ízlés szerint (tengeri)
3 evőkanál finomliszt
200 ml tejföl

A galuskához
400 g finomliszt
4 db tojás (tanyasi vagy bio)
1 teáskanál só
1 csokor petrezselyem (friss)
100 ml víz
50 ml napraforgó olaj
2 l víz (a kifőzéshez)

Elkészítés
A combszeleteket kissé kiverjük, és vékonyan besózzuk.
1-1,5 ek lisztben megforgatjuk.
A szalonnát amilyen apróra csak tudjuk felkockázzuk, és egy fedeles edényben zsírjára sütjük, végül kiszedjük a pörcöket.
A hússzeleteket a forró zsírban mindkét oldalukon pár perc alatt kisütjük, kivesszük a zsírból, és félretesszük.
Ezután beletesszük a felszeletelt gombát, kevergetjük, és hagyjuk, hogy elpárologjon a leve, majd kiszedjük.
Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a zsírban.
A héjától megtisztított paradicsomoknak kinyomkodjuk a magjait, majd apróra felvágjuk. A paprikával ugyanígy járunk el, és mindkettőt hozzáadjuk a hagymához.. Sózzuk, borsozzuk, paprikát szórunk rá, majd kb. 2 dl vizet öntünk rá. Forraljuk kb. 3-4 percig. Ezután visszatesszük a hússzeleteket, beleforgatjuk, lefedjük az edényt, és hagyjuk míg a hús szépen megpuhul (Kb. 10 -15 perc).
Ezalatt elkészítjük a petrezselymes galuskát köretnek, vizet forralunk, kiszaggatjuk, kifőzzük, leszűrjük, kevés olajjal, v. vajjal meglocsoljuk, és melegen tartjuk.
A lisztet a tejföllel csomómentesre kikeverjük. 
A behabarás előtt kiszedjük a hússzeleteket a léből (hogy ne legyenek útban), kissé felhigítjuk a forró szafttal a tejfölt, elkeverjük, majd a forrásban lévő hússzafthoz  öntjük. Folyamatosan keverve újból felforraljuk, visszatesszük a hússzeleteket,  azokat alaposan beleforgatjuk, majd a gombát az esetleg képződött levével együtt, és  néhány perc forralás után készen vagyunk.
A kifőtt galuskával tálaljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések