A foszlós kiflik szilvalekvárral és mandulával töltve isteniek.
Ha egyszer rákapsz a házilag készített, foszlós kiflik sütésére, nem fogsz tudni leállni velük, és keresni fogod az újabb és újabb recepteket. Ebbe a változatba szilvalekvár és darált mandula kerül, és akármennyit sütsz belőle, mind egy pillanat alatt el fog fogyni.
Hozzávalók
- 2,5 dl langyos tej
- 2 teáskanál (a tejhez) cukor
- 1 csomag instant élesztő
- 80 dkg liszt
- 1 csipet só
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg puha vaj
- 2 darab tojássárgája
- szükség szerint tejföl
- kevés liszt a tészta alá
- 30 dkg szilvalekvár
- 10 dkg őrölt mandula
- 2 darab tojássárgája
- 3 ek. tej
- porcukor a szóráshoz szükség szerint
Elkészítés:
A langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le konyharuhával, és tegyük félre 8-12 percre, amíg felfut az élesztő.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, és forgassuk hozzá a sót, majd adjuk hozzá a cukrokat, vajat, tojássárgáját, tejfölt és a felfutott élesztőt, és dagasszuk hólyagosra a tésztát. (A tejfölből szükség szerint, evőkanállal mérve adagoljunk annyit, amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.)
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és egy óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen osszuk 3-4 egyforma méretű cipóra.
Először nyújtsuk ki az egyik kis cipót kör alakban (azután jöhet a többi), majd kenjük meg lekvárral, és szórjuk meg darált mandulával. Ezután vágjuk cikkelyekre, és formázzunk belőlük kifliket.
A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le konyharuhával vagy fóliával, és pihentessük még 30 percet.
A tojássárgáját keverjük össze a tejjel, majd kenjük meg a keverékkel a kifliket.
A kifliket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-30 perc alatt süssük készre.
Az elkészült kifliket porcukorral meghintve kínáljuk.
0 Megjegyzések