A krumplis tésztából készülő, aranyló zsemlemorzsába hempergetett szilvás gombóc örök kedvenc, amit egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád.
Felejtsd el a bolti mirelit szilvás
gombócot! Néhány praktikát bevetve a tiéd is legalább olyan jól fog
sikerülni, mint régen a nagyinak. Az egyik legfontosabb, hogy magas
keményítőtartalmú, szétfővő krumplit válassz hozzá. Továbbá a lehető
leggyorsabban gyúrd össze a tésztát, és a lisztet fokozatosan szórd csak
hozzá, hisz a krumpli fajtájától is függ, hogy mennyit vesz fel.
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 20 szem szilva
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 5 evőkanál olaj
- 1 db tojás
- só
- fahéj
- cukor
Elkészítés:
A szilvát mosd
meg, vedd ketté, szedd ki a magot, és szórd meg fahéjas cukorral. A
krumplit héjában főzd meg, és dobj hozzá sót. Főzd puhára körülbelül 25
perc alatt. Szűrd le, pucold meg, és még melegen törd át krumplinyomón.
Amikor kihűl, add hozzá a tojást és annyi lisztet, hogy rugalmas tésztát
kapj. Nyújtsd ki lisztezett felületen, és vágd 8x8 centis négyzetekre.
Mindegyikre rakj egy szilvát.
Fogd össze a tészta négy sarkát, és formázz gombócot. Ügyelj arra, hogy
ne szakadjon szét, és sehol ne legyen lyukas a gombóc! Egy fazékban
forralj vizet, amikor lobog, rakd bele a gombócokat. Várd meg, míg
feljönnek a víz tetejére, majd vágj ketté egyet. Ha homogén,
leszűrheted. Forgasd olajon megpirított zsemlemorzsába, és óvatosan rázd
össze.
0 Megjegyzések