Van, aki üstben, más sütőben készíti, ám így is egyszerű és zamatos a jóféle, házi szilvalekvár.
A szilvalekvár mindig külön kategóriát
képvisel, sokan a legfinomabbnak tartják. A szatmáriak nagy rézüstben
készítik, és semmit nem adnak hozzá. Ezt a fahéjas változatot is érdemes
kipróbálni, hisz sokszor bizonyított. Bár időigényes, munka alig van
vele. Akkor az igazi, ha nem folyik ki a sütikből.
Hozzávalók
- 4 kg szilva
- 60 dkg cukor
- 3 evőkanál fahéj
- 3 evőkanál ecet
Elkészítés:
Az üvegeket sterilizáld. A legegyszerűbb, ha kevés vízzel megtöltöd, a mikróba teszed, és a legmagasabb hőfokon járatod két percig. A szilvát alaposan mosd meg, magozd ki, és tedd egy nagy lábasba. Szórd meg a cukorral, locsold meg ecettel, takard le, és hagyd így állni egy éjszakán át. Másnapra elég sok levet enged.
Szórd hozzá a fahéjat, és főzd kis lángon legalább három órán át, közben ne kevergesd, csak rázogasd az edényt. Akkor jó, ha elfő a leve, és sűrű. Ha leveszed a tűzről, még mindig kevergesd egy kicsit. Végül töltsd felforrósított üvegekbe, zárd le légmentesen, és csomagold plédekbe. Hagyd a száraz dunsztban két-három napig. Amikor a lekvár kihűl, tedd száraz, hűvösebb helyre.
0 Megjegyzések