Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Fűszernövények, amelyek frissen tartják az agyat


Az egészség megőrzése nem csupán a test karbantartásáról szól – az agyunkat is érdemes támogatni. 

Biztosan mindannyian ismerünk idősebb embereket, akik éles elmével, fiatalos szellemi frissességgel élik mindennapjaikat. Ennek egyik titka lehet, hogy étrendjükben helyet kapnak bizonyos gyógynövények, amelyek bizonyítottan jótékonyan hatnak az agyműködésre. Lássuk, melyek ezek közül a legismertebbek.

Kurkuma – az „aranyfűszer”

A kurkuma Indiában évszázadok óta az ájurvédikus gyógyászat alapja. Fő hatóanyaga, a kurkumin, erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő, amely segíthet lassítani az Alzheimer-kór előrehaladását. Kutatások szerint támogatja az agy megtisztulását az amiloid-béta plakkoktól, valamint védi az idegsejteket a pusztulástól.
Otthon is készíthetünk belőle frissítő italt: turmixoljunk össze egy kisebb ananászt, egy banánt, fél teáskanál kurkumát és fahéjat, egy evőkanál kókuszolajat, két szelet gyömbért és kb. 3 dl szénsavmentes ásványvizet. Ez a turmix igazi memória-barát elixír lehet.

Ginkgo biloba – a vérkeringés őrzője

A ginkgo biloba évszázadok óta használt gyógynövény a szellemi frissesség megőrzésére. Elsősorban az agy véráramlását serkenti, ezzel javítva a kognitív funkciókat. Tudományos vizsgálatok szerint segíthet a demencia és bizonyos neurológiai tünetek lassításában is.

Sáfrány – kis mennyiségben nagy hatás

A drága, de különleges fűszer, a sáfrány nemcsak a konyhában használatos, hanem az agy támogatásában is. Javítja a kognitív funkciókat, ébren tartja a szellemet, és erősíti az idegeket. Fontos azonban tudni, hogy csak kis mennyiségben biztonságos, nagyobb adagban mérgező lehet.

Citromfű – a nyugalom gyógynövénye

A citromfű nyugtató hatásáról közismert, de szellemi frissítőként is működhet. Enyhíti a szorongást, segít az alvásban, és kutatások szerint memóriavesztés ellen is hatékony lehet. A benne található rozmarinsav antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, egyben védi az idegsejteket.

Zsálya – a memória barátja

A zsálya pozitívan hat a memóriára és általánosságban az agyi funkciókra. Karnozinsav-tartalma semlegesíti a szabad gyököket, így védi az idegsejteket, emellett gyorsítja az ingerületátvitelt az agyban.

Rozmaring – az „emlékezés füve”

A rozmaring antioxidánsokban gazdag, amelyek hatékonyan védik az agyat a károsodástól. Javítja az agyi vérkeringést, fokozza a koncentrációt és lassítja az öregedési folyamatokat. Nem véletlenül nevezik a népi gyógyászatban az „emlékezés fűszernövényének”. Egy csésze rozmaringtea elkészítése egyszerű: forrázzunk le 1 teáskanálnyi levelet 2 dl forró vízzel, majd 10 perc után szűrjük le. Naponta 2-3 csészével is fogyaszthatjuk. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések