Sokan nem is gondolnák, pedig ezek jót tesznek nekünk.
Az olcsó zöldségektől a curry alapanyagokig, ezek az antocianinokban gazdag élelmiszerek védelmet nyújthatnak az amiloid-β toxicitás ellen – amely az Alzheimer-kór egyik kulcsfontosságú folyamata.
A cseresznye segíthet a demencia megelőzésében - állítják a tudósok. A Kent Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a gyümölcs porrá alakítása, ahelyett, hogy gyümölcslé formájában fogyasztanák, javíthatja a betegség enyhe vagy közepes formájában szenvedő emberek tüneteit. Mindez annak köszönhető, hogy a por képes megőrizni az antocianinok és a kvercetin nevű antioxidánsokat, amelyek mindegyike gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert.
A kutatás vezetője, Dr. Marina Ezcurra elmondta:
A por laboratóriumi modellekben védelmet nyújtott az Alzheimer-kórhoz hasonló, korral összefüggő betegségek káros hatásai ellen, ami alátámasztja funkcionális élelmiszer-összetevőként való potenciálját.
A csapat Kentben termesztett, sérült vagy elszíneződött cseresznyéket használt fel, amelyeket eredetileg hulladéklerakóba szántak. Ezeket természetes porrá alakították, majd összehasonlították cseresznyelével, cseresznyepépével és cseresznyemaggal. Megállapították, hogy védelmet nyújt az amiloid-β toxicitás ellen – ez egy kulcsfontosságú folyamat az Alzheimer-kórban, amely megzavarja a normális agyműködést.
„A
helyi termelőkkel való együttműködés kulcsfontosságú volt ehhez a
sikerhez. Együtt megmutatjuk, hogy a mezőgazdasági melléktermékeknek nem
kell kárba veszniük – a fenntartható és hozzáférhető egészséges
élelmiszerek előállításának megoldásának részévé válhatnak” - fejtette ki a szakértő.
Mit egyek még, hogy felturbózzam az agyamat?
Az antocianinokban gazdag élelmiszerek általában piros, kék és lila színű növényi termékek. A cseresznye mellett ide tartoznak az alábbi gyümölcsök és zöldségek is:
- áfonya
- szeder
- eperfa
- fekete ribizli
- szőlő
- fekete szilva
- gránátalma
- vörös káposzta
- padlizsán
- lila édesburgonya
- fekete sárgarépa
- fekete bab
- lila kukorica
- fekete rizs
A Healthline szerint az antocianinok bevitelének maximalizálása érdekében ezeket az élelmiszereket nyersen és a legérettebb állapotban kell fogyasztani - írja a The Sun.
0 Megjegyzések