Tavasszal végre örülünk, hogy egyre több olyan zöldség áll a rendelkezésünkre, amelyből finom leveseket, köretet vagy éppen salátát készíthetünk. A metélőhagyma is ebbe a kategóriába tartozik. Ez a hagymafélék családjába tartozó zöldség nemcsak nagyon ízletes, de roppant sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Most ezek közül mutatunk be néhányat!
A metélőhagyma gazdag forrása a K-vitaminnak, amely vérzésgátló hatásokkal rendelkezik, csökkenti a gyulladásos markereket a szervezetben, segít fenntartani a jó csontsűrűséget és megakadályozni a csonttöréseket. Sok K-vitamint tartalmaznak még a zöld leveles zöldségek is.
Tavasszal sokan kezdenek fogyókúrába. A fogyókúrás programot a metélőhagyma is megtámogatja, mivel csak alacsony kalória- és zsírtartalommal rendelkezik.
A metélőhagyma C-vitaminban is bővelkedik, emellett gyulladáscsökkentő, antioxidáns és öregedésgátló hatásokkal bír. A benne található K-vitamin elősegíti a véralvadást, míg a C-vitamin biztosítja az érfalak integritását, így megakadályozza a fogínyvérzés kialakulását. A C-vitamin segíti a fogíny egészségének fenntartását, biztosítja az íny tapadását a fogakhoz, és ezzel megakadályozza a fogak elvesztését.
Minden leveles zöldség, így a metélőhagyma is sok élelmi rostot tartalmaz, ami segíti a bélrendszer mozgását, ezzel akadályozva meg a székrekedés kialakulását.
A metélőhagyma csak alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, ezért nagyon hatékony a vércukorszint szabályozásában. Éppen ezért lehet nagyon előnyös a fogyasztása azok számára, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.
Mint minden hagymaféle, így a metélőhagyma is gazdag forrása a kénvegyületeknek, amelyek parazitaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.
A biológiailag aktív kénvegyületeknek köszönhetően a metélőhagyma vérnyomáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. Egyes tanulmányok szerint sokkal hatékonyabb a magas vérnyomás csökkentésében, mint a fokhagyma.
A kutatások azt mutatják, hogy a metélőhagyma antibakteriális hatásokkal is bír, és antibiotikus aktivitást mutat, illetve fokozhatja bizonyos antibiotikumok hatását.
Mellékhatásai is lehetnek a metélőhagymának, ilyen például az emésztési zavar, a rossz lehelet, a rossz testszag és az allergiás reakciók.
A metélőhagymából készülhet saláta és körözött is, most két ilyen recept következik.
Metélőhagymás-fokhagymás körözött hozzávalói:
• 15 dkg sovány túró,
• 3 gerezd fokhagyma,
• 1 dl sovány tejföl,
• 3 kisebb mogyoróhagyma,
• 1 kisebb csokor metélőhagyma,
• ízlés szerint só és bors.
Elkészítése:
Tegyük a túrót egy üvegtálba, és nyomkodjuk össze egy villával. Adjuk hozzá a tejfölt és a fűszereket, ezekkel is dolgozzuk össze a túrót. Ezután reszeljük le a fokhagymát és a mogyoróhagymát, keverjük a túróhoz ezeket is. Végezetül adjuk hozzá az apróra vagdalt metélőhagymát is.
Metélőhagymás paradicsomsaláta hozzávalói:
• fél kg paradicsom,
• egy nagyobb csokor metélőhagyma,
• egy nagyobb kígyóuborka,
• 1 evőkanál olívaolaj,
• ízlés szerint só és bors,
• egy kisebb citrom.
Elkészítése:
Mossuk meg a paradicsomot és az uborkát, és szeleteljük fel mindkettőt vékonyan. Rakjuk egy salátástálba. Keverjük el az olívaolajat, a frissen facsart citromlevet, a sót és a borsot, és adjuk a salátához. Végezetül keverjük hozzá a felaprított metélőhagymát is.
0 Megjegyzések